Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Ψηφίστηκε με 154 υπέρ το πολυνομοσχέδιο – Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Μεγαλοοικονόμου

Δεκτό με 154 «ναι» και 141 «όχι» έγινε στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπερψήφισε και η μέχρι πρότινος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν η Νέα Δημοκρατία στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, Ν.Δ., ΔΗΣΥ, Χ.Α. και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα, το ΚΚΕ είπε «όχι» σε όλα πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα στο οποίο δήλωσε «παρών», το Ποτάμι τα καταψήφισε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες στο οποίο δήλωσε «παρών».

Αιτιολογώντας την ψήφο του «παρών» για τα επιδόματα, το ΚΚΕ ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».

Επίσης, η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι» σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες, ενώ η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είπε «ναι» σε όλα.

Αν και αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο φαίνεται πως δεν πέρασε απαρατήρητο από κυβερνητικούς αξιωματούχους το γεγονός πώς Σπύρος Δανέλληςαπό το Ποτάμι και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων επέλεξαν να μη συμμετέχουν στην ψηφοφορία, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στη Βουλή καθ’όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Στους 154 η κυβερνητική πλειοψηφία

Την απόφαση του για την ένταξη της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής έκανε γνωστή με επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα η ίδια είχε στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δήλωνε τη βούλησή της να προσχωρήσει ως συνεργαζόμενη βουλευτής στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος.

Σε δήλωση στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο η κ. Μεγαλοοικονόμου εξήγησε τους λόγους υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση ανέλαβε «όταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είχε ευθύνες γι αυτό, ούτε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τα τελευταία 40 χρόνια».

«Τα τελευταία δυο χρόνια δεν έγιναν θαύματα ούτε περιμέναμε να γίνουν, όμως η εικόνα της χώρας αρχίζει να αλλάζει. Αυτό φαίνεται από την θετική αντίδραση των αγορών, όπου για πρώτη φορά βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν φθάσει στα επίπεδα του 2006, πριν δηλαδή να μπούμε στην κρίση, διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η χώρα είναι σταθερή και μπορούν να γίνουν επενδύσεις, και όλοι όσοι ήταν πριν εναντίον μας τώρα είναι υπέρ μας. Επέλεξα λοιπόν να συστρατευτώ σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε.

Εξηγώντας τη θετική ψήφο της στο πολυνομοσχέδιο, η κ. Μεγαλοοικονόμου είπε ότι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για το καλό της οικονομίας. Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα εκτίμησε, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές απώλειες για τους δικαιούχους ενώ πρόσθεσε, ότι είπε και ο πρωθυπουργός, θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όπου απαιτείται μετά τον Αύγουστο του 2018.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το βράδυ των εκλογών η κ. Μεγαλοοικονόμου θα λάβει την απάντηση». «Πιστεύαμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε ένα ήθος. Τώρα έχασε κι αυτό το ηθικό πλεονέκτημά του» πρόσθεσε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων