Για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα μίλησε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που παρουσιάστηκε κατά την έναρξη των εργασιών του 8ου Regional Growth Conference.
Όπως αναφέρει το Pelop.gr, o κ. Πάιατ, έκανε εκτενή αναφορά, στις επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και στην παρουσία της Microsoft στην Δυτική Ελλάδα, όπου έχει επενδύσει στην δημιουργία εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, για τους επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας.
Μίλησε για την δημιουργία κόμβου υποστήριξης επιχειρήσεων στο πεδίο της ρομποτικής στην Αθήνα, αλλά και στην εξαγορά της τοπικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Think Silicon, από την καλιφορνέζικη Applied Materials, γεγονός που αντικατοπτρίζει την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα.
«Η αμερικανική πρεσβεία θα συνεχίσει να επενδύει στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας. Συνεργαζόμαστε με τον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σε πολλούς ακόμα τομείς, για να φέρουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Πάιατ,.
Ο κ. Πάιατ, εξήγγειλε ότι, η επενδυτική δομή, American Central European Business Association, πρόκειται να έρθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, με μεγάλες επιχειρήσεις στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της υγείας, της ενέργειας και των τεχνολογιών πληροφορικής. Επίσης, προωθείται και ο σχεδιασμός αποστολής επενδυτικών αναζητήσεων, στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ο αμερικανός πρέσβης, αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή του, που, επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες εκκαθάρισης στην επένδυση του Ελληνικού. Είπε ότι, μόλις η προσφορά για το ολοκληρωμένο θέρετρο αποφασιστεί, εκτιμούμε ότι θα φέρει μια επένδυση περίπου ενός δισ. δολαρίων στον κρίσιμο τομέα του ελληνικού τουρισμού και θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση.
Ο κ. Πάιατ, έκανε αναφορά και στην συνεργασία της κυβερνητικής επενδυτικής δομής DFC με την ONEX, για την υποβολή ενδιαφέροντος, για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας.Οπως είπε, η δομή προχωρά πλέον στους απαραίτητους οικονομικούς και νομικούς ελέγχους, για να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση. Τόνισε πως, η DFC, πιστεύει ότι το ναυπηγείο έχει το δυναμικό για να αναζωογονήσει στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και να υποστηρίξει την εργασία.
Παράλληλα και άλλες επενδυτικές εταιρείες, αναζητούν και άλλες ευκαιρίες σε τομείς της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
Τέλος, ο κ. Πάιατ, έκανε αναφορά και στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία, όπως τόνισε, είναι τόσο δεμένη με την Αμερικανική Ανεξαρτησία. Όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για συνεορτασμό της μνήμης της επετείου, καθώς οι δύο χώρες, μοιράζονται τις αξίες της δημοκρατίας και συμφέροντα. «Η δυτική Ελλάδα θα έχει σημαίνοντα ρόλο σε αυτό τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων, γιατί γνωρίζουμε τον σημαντικό της ρόλο, στον αγώνα της ανεξαρτησίας,Κλείνοντας, ο κ. Πάιατ έστειλε το μήνυμα ότι, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνομιλούν με την Ελλάδα, πάνω σε όλους τους πυλώνες του στρατηγικού τους διαλόγου, με εστίαση στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, χτίζοντας την εμπορική μας επενδυτική σχέση και μοχλεύοντας εργαλεία, όπως η οικονομική επενδυτική συνεργασία, σε τομείς ταχείας ανάπτυξης» σημείωσε.