Τι μας είπαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι; «Φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας».Στην νέα Ελλάδα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Τακτικισμοί και κουτοπονηριές, άρνηση ανάληψης ευθυνών, πολλά λόγια και τίποτα στο «δια ταύτα». Έγραψα χθες για τη φαρσοκωμωδία του exit poll, το οποίο έπεσε τελείως έξω και απέτυχε στο να δώσει τη σωστή εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος. Οι υπεύθυνοι αυτής της αποτυχίας θα μπορούσαν να έχουν πει ένα «συγγνώμη, κάναμε λάθος». Η παραδοχή είναι προϋπόθεση της βελτίωσης.
Δυστυχώς, παρακολούθησα χθες βράδυ στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη την προσπάθεια δικαιολόγησης του λάθους πάση θυσία, με επίκληση αστειοτήτων του τύπου «το ρεύμα των ψηφοφόρων από τις 6 ως τις 7 το απόγευμα που δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική εκτίμηση άλλαξε το αποτέλεσμα». Θα το πω – κι ας μην είναι politically correct – όπως μου έρχεται: Παιδιά, κόψτε τις μαλακίες!
Επειδή έχω σκάσει, που λέει κι ο τύπος στη διαφήμιση, το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Λοιπόν οφείλουν να κατανοήσουν πως έχουν την τελευταία πλέον ευκαιρία που τους έδωσε ο ελληνικός λαός για να ξεπλύνουν κάτι από τις αμαρτίες 30 χρόνων. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν και κόψουν τα παιχνιδάκια ( για να μην πω και πάλι τις … μαλακίες) τόσο καλύτερα για τον τόπο.
Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας επιβάλλουν σήμερα το βράδυ να υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει το Eurogroup μεθαύριο 21 Ιουνίου και στη συνέχεια η Σύνοδος Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου. Η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί από υπεύθυνο Υπουργό Οικονομικών και υπεύθυνο Πρωθυπουργό αντίστοιχα. Η χώρα, επίσης, πρέπει να έχει ένα στοιχειώδες στρατηγικό σχέδιο και να μην πάμε μόνο για να πάμε.
Κάθε λεπτό λοιπόν είναι χρήσιμο και κρίσιμο. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει από το βράδυ των εκλογών, με πρώτη την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, μια παρελκυστική τακτική που λέει να μπει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ! Το επανέλαβε και ο κ. Βενιζέλος, μετά έκανε ένα κλικ πίσω, μετά το ξαναείπε και ο χρόνος, εν των μεταξύ, τρέχει. Ευτυχώς δεν διαφάνηκε η ίδια εμμονή στην πρωινή συνάντηση Βενιζέλου – Κουβέλη. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κατανοήσει πως τα άλλοθι και τα προσχήματα αυτές τις ώρες είναι μια υπερβολική πολυτέλεια που δεν τη σηκώνει η χώρα. Όπως επίσης οφείλει να σταθμίσει σωστά και τη συμμετοχή των στελεχών του στην κυβέρνηση αφήνοντας κατά μέρος τις απλουστεύσεις πως δεν πρέπει να γίνουν υπουργοί κορυφαία πολιτικά στελέχη του. Δηλαδή ποιον καλύτερο Υπουργό Δημόσιας Τάξης θα βρουν στη νέα κυβέρνηση από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη; Όπως επίσης ποιον καλύτερο θα βρουν για Υπουργό Ενέργειας από τον Γιάννη Μανιάτη που δούλεψε τόσο αθόρυβα αλλά και τόσο αποτελεσματικά για το ζήτημα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος;
Ομοίως πιστεύω πως και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να επιταχύνει τις αποφάσεις της. Δεν πιστεύω αυτά που ακούω περί διχασμού στο κόμμα και άλλα τέτοια ηχηρά. Είμαι σίγουρος πως τα περισσότερα από αυτά είναι παραπολιτικό σπινάρισμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα media. Για αυτό όμως και η ΔΗΜΑΡ οφείλει να συνειδητοποιήσει πως η αντοχή της στην πόλωση δεν ήταν τυχαία. Ψηφίστηκε για να είναι ένας χρήσιμος κυβερνητικό εταίρος που θα μπορεί να συμβάλλει ενεργά και θετικά στη σωτηρία της χώρας. Η ελληνική πολιτική ζωή δεν έχει ανάγκη και από έναν «μικρό ΣΥΡΙΖΑ», της φτάνει και της περισσεύει ο μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα σε ό,τι αφορά τη ΝΔ είναι απολύτως θεμιτή και νομιμοποιημένη από το εκλογικό αποτέλεσμα, η αξίωση του Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Όποιες άλλες λύσεις χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση θα περιφρονούσαν τη δημοκρατική αρχή. Άρα η όποια συζήτηση περί ονόματος του Πρωθυπουργού είναι συζήτηση άνευ αντικειμένου και εξυπηρετεί μόνον καθυστερήσεις και παλαιοκομματικού τύπου τακτικισμούς. Από κει και πέρα θα πρέπει και η Νέα Δημοκρατία να προσέξει πολύ ποια πρόσωπα θα επιλέξει για κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις. Με την ευκαιρία θέλω να ρωτήσω: Αλήθεια, ποιοι είναι τόσο ικανοποιημένοι από τη θητεία του Σταύρου Δήμα στο Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να τον προτείνουν εκ νέου.
Με λίγα λόγια, απόψε το βράδυ πρέπει να έχουμε μια σοβαρή και ολιγομελή κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και κοινοβουλευτική πλειοψηφία 179 εδρών. Αντί να χάνεται χρόνος για τη συζήτηση προσχημάτων και «πυροτεχνημάτων», να κερδηθεί χρόνος για τη συζήτηση επιχειρημάτων του σχεδίου με το οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε κορυφαία ευρωπαϊκά γεγονότα των επόμενων ημερών. Και αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να είναι δημόσια. Για αυτό να τελειώνουμε, παιδιά!
ΥΓ: Επειδή καμία γυναίκα δεν είναι καλύτερη από δύο, προτείνω το Υπουργείο Τουρισμού να αναλάβουν από κοινού οι κυρίες Όλγα Κεφαλογιάννη και Άντζελα Γκερέκου. Δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε αφίξεις!