Με τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γ. Στουρνάρας επαίρεται ότι προσέθεσε μια ισχυρή νέα “παράγραφο” στο βιογραφικό του. Στην περίοδο της σύγκλισης με τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ, ήταν αυτός που ανακάλυψε την “άσπρη τρύπα” του προϋπολογισμού, χωρίς την οποία η ένταξη στην ΟΝΕ πιθανότατα δεν θα είχε επιτευχθεί. Ως υπουργός Οικονομικών ύστερα από τις εκλογές του 2012, επαίρεται ότι συνέβαλε καθοριστικά για να φτάσει η χώρα από τον “προθάλαμο” της εξόδου από το ευρώ στα πρωτογενή πλεονάσματα – έστω και αν γι’ αυτό χρειάστηκε να βγάλει πολλή “βρόμικη δουλειά”.
Όλο το διάστημα που παρέμεινε στο υπουργείο Οικονομικών, η σχέση με τον κ. Σαμαρά τον δέσμευε σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που πολλοί στην αγορά λένε πως ποτέ δεν έπαψε να καλλιεργεί και να κρατά “ζεστές” τις παλιές “γνωριμίες”, ιδιαίτερα από το χώρο των τραπεζών (οι οποίες επί υπουργίας του δέχονταν το ένα “δώρο” μετά το άλλο), αλλά και από το χώρο του πολιτικού -και όχι μόνο- προσωπικού που ανακυκλώνεται διαρκώς σε θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Το “δώρο” που ζήτησε -και πήρε- από τον κ. Σαμαρά ήταν να μεταπηδήσει στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, στον “κατάλληλο” χρόνο. Κάπου εκεί όμως τελειώνουν οι δεσμεύσεις με τον κ. Σαμαρά και ο κ. Στουρνάρας “απελευθερώνεται” για να κάνει το δικό του “παιχνίδι”…
Οι πληροφορίες από την αγορά και την ΤτΕ λένε ότι πρόκειται για “παιχνίδι” εξουσίας. Και πράγματι, όσοι γνωρίζουν τον κ. Στουρνάρα, γνωρίζουν ότι πρόκειται για χαρακτήρα που δεν βολεύεται με μια “τιμητική αποστρατεία”, αλλά διεκδικεί κεντρικό ρόλο.
Έτσι, ο κ. Στουρνάρας έχει αρχίσει να οικοδομεί το νέο, προσωπικό του ιμπέριουμ. Άρχισε ήδη από την ΤτΕ. Αρχικώς, προσέλαβε σε ρόλο ειδικού συμβούλου του διοικητή έναν παλιό γνώριμο και “δικό του άνθρωπο”, τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Χρίστο Χατζηεμμανουήλ (διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ 2007 – 2009 και στη συνέχεια πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα). Στη συνέχεια, αποδύθηκε σε “κόντρες” με τον προσφάτως ορισθέντα νέο υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Μουρμούρα, στην προσπάθειά του να φτιάξει προσωπικό μηχανισμό και συσχετισμό δύναμης στην ΤτΕ – οι “κόντρα” είναι τόσο βίαιη, ώστε τα νέα της διέρρευσαν στην αγορά και στη συνέχεια στον Τύπο.
Κατά τις δικές μας πληροφορίες όμως, το πράγμα δεν σταματάει εκεί. Στην αγορά οι “κακές γλώσσες” λένε ότι ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει τις προσπάθειες ενός άλλου προσωπικού του φίλου, του κ. Νίκου Καραμούζη, για την κατάληψη του θώκου του διοικητή της Εθνικής τράπεζας…
Ο κ. Καραμούζης, ύστερα από την αλλαγή διοίκησης στη Eurobank, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας και, ύστερα από την απορρόφησή της από την Πειραιώς, κατέχει παράλληλα τη θέση του συμβούλου διοίκησης και μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ομίλου της Πειραιώς. Όσοι επίσης γνωρίζουν τον κ. Καραμούζη, λένε ότι δεν είναι ο άνθρωπος που θα βολευόταν με “αυτά τα ολίγα”…
Οι διαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις αλλά και η “απειλή” μιας νέας δοκιμασίας για την Εθνική ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 26 Οκτωβρίου, έχουν ενεργοποιήσει τις “υπόγειες” ζυμώσεις και διεργασίες για την αλλαγή διοίκησης στην τράπεζα, καθώς κάποιοι υπολογίζουν ότι ο νυν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα αποχωρήσει υπό την πίεση των νέων κεφαλαιακών αναγκών, κυρίως όμως επειδή εκτιμάται ότι είναι σε “πολιτική αποδρομή” το προσωπικό του πολιτικό στήριγμα, ο κ. Σαμαράς…
Με τον “μηχανισμό” της ΤτΕ ελεγχόμενο από τον ίδιο και με το στενό του “φίλο” κ. Καραμούζη στο τιμόνι της Εθνικής, ο κ. Στουρνάρας μπαίνει στο συνολικότερο “παιχνίδι της εξουσίας” με άλλους όρους… Κατά πόσο θα τα καταφέρει, είναι μια άλλη ιστορία…