Το απόλυτο αλαλούμ συνεχίζει να επικρατεί στα θέματα έρευνας υδρογονανθράκων, αξιολόγησης των προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και της διανομής των….εσόδων που, θα, και όταν προκύψουν. Κατ΄αρχήν η 17μελής (ναι καλά διαβάζετε), επιτροπή που θα αξιολογούσε τις προσφορές (από τα μέλη της μόνο ένα έχει σχέση με συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων), έξη μήνες μετά την κατάθεση προσφορών, δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της.
Κατά δεύτερον, ο περιώνυμος δημόσιος φορέας (με τη μορφή ΑΕ) που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του Δημοσίου δεν ιδρύθηκε καν, παρά την νομοθετική πρόβλεψη.
Κατά τρίτον, και εδώ αρχίζουν να μπερδεύονται τα πράγματα, το ρόλο του φορέα, επιδιώκει να αναλάβει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ. Αρχίσαμε να το αντιλαμβανόμαστε πρόσφατα, μετά από μία οργισμένη ανακοίνωση της Energean Oil and Gas, της εταιρείας δηλαδή που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις για την εκμετάλλευση ενός νέου κοιτάσματος, για την οποία απαιτούνται επενδύσεις περίπου 100 εκατομμυρίων (γεωτρήσεις, νέα εξέδρα κλπ). Για να προχωρήσει όμως, θα έπρεπε η σύμβαση παραχώρησης να έχει τη χρονική διάρκεια που προβλέπεται από το Νόμο, δηλαδή 25 χρόνια. Επειδή μέχρι τώρα η εταιρεία λειτουργούσε με 5ετή σύμβαση, έπρεπε η νέα τροποποιητική σύμβαση να εγκριθεί με Νόμο που θα πρότεινε το ΥΠΕΚΑ. Μετά από τα πολλά, το υπουργείο ανακοίνωσε περιχαρές τον περασμένο Οκτώβριο ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε και σύντομα θα προωθηθεί στη Βουλή.
Ωστόσο το νομοσχέδιο, που ήθελε υπογραφή και από το Υπ. Οικ. χάθηκε, ή καλύτερα κρατήθηκε από το υπουργείο αυτό. Ψάχνοντας μάθαμε ότι αιτία ήταν το εποπτευόμενο από το υπ. Οικ. ΤΑΙΠΕΔ, που έχει τις δικές του βλέψεις για τα πετρέλαια, τις έρευνες και τη διάθεση των εσόδων από αυτά. Θα ήθελε δηλαδή να έχει λόγο για τις συμβάσεις με τις εταιρείες που προχωρούν σε έρευνες ή εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια, αφού ερμηνεύοντας τη νομοθεσία,, θεωρεί ότι οι παραχωρήσεις αυτές αποτελούν πώληση κρατικής περιουσίας.
Μόνο που για τις έρευνες, οι εταιρείες που ήρθαν και κατέθεσαν προσφορές, διάβασαν προηγουμένως το σχέδιο σύμβασης που είχε ετοιμάσει το Ελληνικό Δημόσιο και αυτό έλεγε άλλα πράγματα. Δεν είχε δηλαδή καμία αναφορά σε ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ανέφερε και συγκεκριμένο τρόπο διανομής των κερδών που είναι η διανομή της παραγωγής (Production Sharing Agreement).
Μετά από όλα αυτά, στη μεν Energean τραβούν τα μαλλιά τους, μαζί και οι 250 εργαζόμενοι, οι δε ξένες εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, σκέφτονται μήπως έχασαν τον καιρό τους ασχολούμενοι με την Ελλάδα.