Με τη χώρα να έρχεται αντιμέτωπη με τη διπλή θύελλα της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας, η κυβέρνηση λαμβάνει στοχευμένα μέτρα υπέρ επιχειρηματικών κλάδων και εργαζομένων που πλήττονται, επεκτείνοντας -μεταξύ άλλων- τη δυνατότητα αναστολής εργασίας. Αιχμή της προσπάθειας για παράλληλη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.
Με τον πληθωρισμό να το απαιτεί και το ρυθμό ανάπτυξης να φαίνεται πως το επιτρέπει, επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη δεύτερη – μέσα στο 2022 – αύξηση του κατώτατου μισθού. Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να συντάξουν εκθέσεις με τις προτάσεις τους.
Την εκτίμηση πως η αύξηση θα είναι σημαντική, πολύ μεγαλύτερη από το 2%, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αύξηση 2%, που εφαρμόζεται εδώ και 2 εβδομάδες έχει στην πράξη ακυρωθεί λόγω της ακρίβειας, λένε οι εργαζόμενοι. Ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου υπερκάλυψε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού καλύπτει περίπου 650.000 μισθωτούς και απασχολούμενους με ημερομίσθιο. Επηρεάζονται όμως όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου. Το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι εργοδοτικοί φορείς, καθώς στη διαβούλευση της περασμένης άνοιξης η εισήγησή τους ήταν αρνητική.
«Είμαστε υπέρ της αύξησης κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αρκεί να καταργηθούν οι μνημονιακοί φόροι» είπε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδωσίου.
Αντιμέτωπη με την δίδυμη κρίση πληθωρισμού και πανδημίας, η κυβέρνηση επεκτείνει τη δυνατότητα αναστολής εργασίας.
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, θέατρα, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων και παιδότοποι θα μπορούν να θέσουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή.
Έως το ¼ του προσωπικού θα μπορούν να θέτουν σε αναστολή κλάδοι όπως η εστίαση και ο τουρισμός, οι κινηματογράφοι και τα γυμναστήρια.
«Το 25% πολύ μικρό, θα αναγκαστούμε να κάνουμε απολύσεις» δήλωσε ο γ.γ. Εστίασης Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Ένα μήνα παράτασης για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου θα έχουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή και όσες επιχειρήσεις ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους.
Ενίσχυση Επιχειρήσεων: Τι περιλαμβάνει το εφάπαξ πακέτο στήριξης – Ποιοι οι δικαιούχοι
Μεταξύ των στοχευμένων μέτρων είναι και η εφάπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων από τον Φεβρουάριο.
Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Προβλέπει την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με εφάπαξ καταβολή ποσού που ανέρχεται στο 8% του τζίρου που είχαν το 2019.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχει καταγραφεί μείωση του τζίρου της επιχείρησης άνω του 50% το 2020, σε σχέση με το 2019.
Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση είναι 400.000 ευρώ, όμως εάν προστεθούν όλες οι ενισχύσεις που έχει πάρει (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση παγιών δαπανών) δεν θα πρέπει το ποσό αυτό να ξεπερνά τα 2,3 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο αφορά πέντε κλάδους:
- οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- οργάνωση εκδηλώσεων
- catering
- σχολές χορού
- νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Η διαδικασία θα είναι σχετικά απλή. Θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην πλατφόρμα ependyseis.gr που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Κυρ. Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα βεβαίωση των προστίμων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60
Εκτιμώντας ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση της πανδημίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και ήταν κατηγορηματικός για τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών, επισημαίνοντας ότι τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν τα πρόστιμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας στην μετά Covid εποχή που θα εκσυγχρονίζει τα νοσοκομεία, τερματίζοντας, παράλληλα, τη σεναριολογία για επέκταση της υποχρεωτικότητας.
Διπλό ήταν το πρωθυπουργικό «όχι» σε πρόωρες εκλογές και σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης…
«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε: «Με ρωτήσατε για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία».
«Είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στα εθνικά θέματα.
«Σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας (…). Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli, το πρόβλημα είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα Πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω».
Με την επισήμανση ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο πρωθυπουργός έδειξε προς την κατεύθυνση της συνεχούς στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Αντιπολιτευτικά «πυρά» για τη διαχείριση της πανδημίας
Ολομέτωπη υπήρξε η επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επίκεντρο η αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει λόγο για «εξαγγελίες πανικού».
«Πρωθυπουργό μιας άλλης χώρας» χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επέκρινε με έντονο τρόπο τις αναφορές του για την πανδημία.
«Στη χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να σοκάρει ακόμη και τους πιο πιστούς οπαδούς καθώς δεν δίστασε να προσβάλει την μνήμη χιλιάδων νεκρών συμπολιτών μας και τις οικογένειες τους που θρηνούν θέλοντας να υπηρετήσει το αφήγημά του περί “επιτυχίας” που μόνος αυτός βλέπει» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Για αντιπολιτευτική φαιδρότητα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ: «Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταυτιστεί με το ψέμα στη συνείδηση του ελληνικού λαού, είναι γνωστό από τα έργα και τις ημέρες τους στην κυβέρνηση, αλλά και από τον τρόπο που ασκούν αντιπολίτευση. Επειδή όμως ακολουθούν τη γνωστή γκεμπελική τακτική “πες πες κάτι μένει”».
Για το θέμα του κατώτατου μισθού η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «εξαγγελίες πανικού από τον κ. Μητσοτάκη».
«Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας του κ. Μητσοτάκη και για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας σε ενέργεια και προϊόντα» τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Πολύ αργά για μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις», σχολίασε το ΚΙΝΑΛ, αναφερόμενο στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1.
«Η τραυματισμένη αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη δε διασώζεται με μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις. Στο μέτωπο της πανδημίας, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε το Κίνημα Αλλαγής.
«Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, πέρα από τις προκλητικές ωραιοποιήσεις για όσα βιώνει ο λαός, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι υπάρχει μια άβυσσος που χωρίζει τις λαϊκές ανάγκες από τις προτεραιότητες της οικονομίας των λίγων κι από το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ» τόνισε το ΚΚΕ.
Για ασάφειες και αντιφάσεις του πρωθυπουργού μίλησε στον REAL FM ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος: «Ο πρωθυπουργός, στη δική μου κρίση, μπορεί να κάνω λάθος βέβαια, ήταν να ασαφής, αντιφατικός, παλίνδρομος (…) ομιχλώδης και πρόχειρος στα οικονομικά, υπό πίεση πραγματικά και στα όρια του πανικού».
Επικριτικός ήταν και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης: «Οι άνθρωποι που ζουν με τον κατώτατο μισθό έχουν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό και τον έχουν εισπράξει, καταβάλει, τον έχουν πληρώσει με το αίμα τους αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, βγαίνει η ΕΛΣΤΑΤ το Δεκέμβριο και λέει ότι είχαμε μεγάλη αύξηση και ο πρωθυπουργός περιμένει τον Μάιο για να δώσει ένα 6%;».