Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Πακιστανικές ενδείξεις για βομβαρδισμούς αμερικανικών drones

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Σύμφωνα με δηλώσεις των επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, εικάζεται ότι δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εκτόξευσαν πυραύλους σε κρησφύγετα μαχητών στο βορειοδυτικό Πακιστάν νωρίς την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά μαχητές.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στην ίδια περιοχή όπου ο πακιστανικός στρατός έχει εξαπολύσει μια εναέρια κι επίγεια εκστρατεία εναντίον των ανταρτών Ταλιμπάν του Πακιστάν που μάχονται εναντίον της κυβέρνησης, προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος της σαρία στη χώρα.

Περιοχές κατά μήκος των διάτρητων συνόρων του Πακιστάν με το Αφγανιστάν αποτελούν καταφύγιο για μια σειρά από εγχώριους και ξένους μαχητές και οι αρχές τελούν υπό πίεση προκειμένου να προβούν σε περισσότερες και αποτελεσματικότερες ενέργειες για την εξάλειψη των ανταρτών που διασχίζουν το Αφγανιστάν και πραγματοποιούν επιθέσεις εκεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ταλιμπάν του Πακιστάν έχουν ως βάση και τις δύο πλευρές των συνόρων.

Την Παρασκευή λοιπόν, αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών είπαν ότι δύο αεροπορικά χτυπήματα έλαβαν χώρα στην απομακρυσμένη περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν του Πακιστάν με στόχο κρησφύγετα των Ουζμπέκων και των Punjabi Ταλιμπάν.

Το Πακιστάν έχει εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν σε απάντηση των γεγονότων της 16ης Δεκεμβρίου, δηλαδή τη σφαγή σε σχολείο κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 130 παιδιά. Εντούτοις, οι λεπτομέρειες των προσπαθειών του που γίνονται γνωστές είναι αποσπασματικές, καθώς δεν επιτρέπονται ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Οι αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών μη επανδρωμένων δεν τυγχάνουν καμίας αποδοχής στο Πακιστάν και η κυβέρνηση είναι επίσημα εναντίον τους, ακόμη και αν από αυτές έχουν εξουδετερωθεί πολλοί ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν του Πακιστάν τα τελευταία χρόνια. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι από την άλλη πλευρά δεν σχολιάζουν σχεδόν ποτέ δημοσίως την πολιτική που ακολουθούν μέσω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν.

Πηγές
Reuters
The Guardian

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων