Επιστρέφοντας αργά το βράδυ από το γραφείο, άκουσα στο ραδιόφωνο την είδηση για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Κατάρ, προκειμένου όπως είπε ο εκφωνητής να προσελκύσει επενδύσεις και μαζί του θα έχει τον Χατζηδάκη, τον Μηταράκη, τον Παναγιωτόπουλο καθώς και ομάδα επιχειρηματιών.
Αμέσως μετά ο σταθμός έπαιζε το «πάλι στα χαμένα θα γυρνάω» της Βίσση. Υποθέτω πως ήταν μια απλή σύμπτωση, εντούτοις ακουγόταν σαν το πιο εύστοχο σχόλιο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος.
Η άποψη που έχει το Κατάρ και για ακριβολογούμε η βασιλική οικογένεια, είναι πως οι ελληνικές κυβερνήσεις στερούνται της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικότητας που απαιτείται για να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα. Άποψη που στηρίζεται στα συνεχή «πήγαινε–έλα» Ελλήνων πρωθυπουργών και υπουργών, στα μεγάλα λόγια που λένε όσο είναι εκεί και στα ανύπαρκτα αποτελέσματα που βλέπουν οι Καταριανοί στη συνέχεια. Αυτή η άποψη προφανώς επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στην περίπτωση της αξιοποίησης του Ελληνικού που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ με τρόπο που έκανε το Κατάρ να αποσυρθεί από τη διαδικασία.
Τι έχει κάνει αλήθεια η κυβέρνηση ώστε το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις 29 και 30 του μήνα να φέρει επενδύσεις; Μήπως προσπάθησαν να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας; Ίσα–ίσα, με τους χειρισμούς στο Ελληνικό την επιβεβαίωσαν. Οπότε με ποια ατζέντα πάει ο πρωθυπουργός για να συζητήσει Εμίρη Σεΐχη Hamad Bin Khalifa Al Thani; Τι θα του πεί; Τι θα του ζητήσει;
Τι είναι έτοιμος να του δώσει; Αμφιβάλλω πολύ αν υπάρχουν αυτές οι απαντήσεις. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τη σύνθεση της συνοδείας του πρωθυπουργού.
Ο μόνος που κάτι θα κάνει είναι ο Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας που θα προβλέπει τη φοίτηση νέων από το Κατάρ στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές. Αυτό είναι στις αρμοδιότητές του, αυτό θα κλείσει. Οι άλλοι τι θα κάνουν; Κατ’αρχήν τον Χατζηδάκη οι Καταριανοί δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό αφότου έγινε η πώληση της Ολυμπιακής. Την ομάδα επιχειρηματιών την έχει επιλέξει ο ΣΕΒ, ο οποίος πλέον μοιάζει όλο και περισσότερο με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και αυτό έχει εξοργίσει την ελληνική βιομηχανία. Αν δεν υπάρξουν στην πραγματική παραγωγή επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πραγματικό πλούτο, τότε τι συζητάμε; Αν όλο το ταξίδι γίνεται για να κλείσει το deal του «Αστέρα», τότε γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα. Διότι τα λεφτά στην περίπτωση του «Αστέρα» δεν πάνε στα δημόσια ταμεία αλλά στα ταμεία της Εθνικής Τράπεζας.
Α…ξέχασα, θα είναι και ο Μηταράκης. Τι έχει κάνει ο Μηταράκης για να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα στο Κατάρ; Αν δεν έχει ιδέες, τουλάχιστον ας διαβάζει εφημερίδες. Ίσως τότε να είχε προσέξει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που έγραψε ο Γιάννης Φωτεινός, Δ/νων Σύμβουλος της SALFO, η οποία συμβαίνει να είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών με ενεργό παρουσία στο Κατάρ, στα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία. Γράφει λοιπόν πως για να έρθουν επενδύσεις πρέπει πραγματικά να το θέλει η ελληνική κυβέρνηση «όχι με λόγια, αλλά με έμπρακτη βούληση». Και δίνει μια πολύ καλή ιδέα: «Προτείνουμε το Υπουργείο Εξωτερικών-σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών-ν’απευθυνθεί σε έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς και να τα καλέσει ν’αναλάβουν το έργο της προώθησης επενδυτικών ιδεών και της διερεύνησης προθέσεων των ξένων επενδυτών. Οι συγκεκριμένοι εμπειρογνώμονες των επί μέρους αγορών θα συνάψουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ανεξάρτητου συμβούλου και θα εγκατασταθούν στις κατά τόπους πρεσβείες. Έργο τους θα είναι η λεπτομερής και επακριβής ενημέρωση όλων των υποψήφιων επενδυτών σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα (νομικό καθεστώς, φορολογικές διατάξεις, αναπτυξιακός Νόμος κλπ), η διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων, διαλέξεων, συνεδρίων και συνολικά μιας καμπάνιας προβολής, ανάδειξης και προώθησης επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας. Επιπλέον μέλημά τους θα είναι η στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και όσων δραστηριοποιούνται ήδη ή προτίθενται στο άμεσο μέλλον, με την εξασφάλιση ευχερέστερων όρων επικοινωνίας και την προώθηση συγκεκριμένων και στοχευμένων έργων στην ευρύτερη περιοχή».
Η Ελληνίδα πρέσβης στο Κατάρ κάνει μια θαυμάσια δουλειά, έχει σώσει πολλές φορές την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά είναι απελπιστικά μόνη της. Χωρίς να έχει συνεργάτες στο δύσκολο έργο της, χωρίς να υπάρχει ένας εμπορικός ακόλουθος στην πρεσβεία! Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον κ. Μηταράκη να κάνει πράξη την πρόταση του Γιάννη Φωτεινού, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία και γνώση του αραβικού κόσμου.
Υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες τεχνοκράτες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αραβικό κόσμο και θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά προκειμένου να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και να βοηθήσουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Φτάνει κάποιος να είχε σχέδιο και να τους το ζητούσε. Αλλά και αυτοί που προσφέρονται μόνοι τους να το κάνουν, βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Γνωρίζω για παράδειγμα, ότι πριν από μερικές ημέρες Έλληνας τεχνοκράτης υψηλού επιπέδου που έχει υπηρετήσει και σε νευραλγική κυβερνητική θέση στο παρελθόν και σήμερα δραστηριοποιείται με επιτυχία στο Κατάρ, πήγε και συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη κ. Κασκαρέλη. Προσφέρθηκε να λειτουργήσει αμισθί ως εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας για να βοηθήσει. Τίποτα.
Τουλάχιστον, θα μπορούσε η κυβερνητική αποστολή να αξιοποιήσει τις γνώσεις, την εμπειρία και τις επαφές του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Δεν μπορεί κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Ούτε αυτό κάνουν. Και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν είναι κανένας «εχθρός», υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είναι ο Χρήστος ο Φώλιας. Δεν νομίζω να διαθέτουν πολλά στελέχη τα οποία έχουν τη διαπραγματευτική ικανότητα που έχει σε επιχειρηματικά ζητήματα ο Φώλιας. Τι φοβούνται; Μήπως κλείσει κανένα deal και χάσουν την ευκαιρία να το πουν οι ίδιοι στις κάμερες; Αν είναι μόνον αυτό διευθετείται. Στον Φώλια, έτσι κι αλλιώς, δεν αρέσει να κάνει δηλώσεις. Ας τις κάνει ο Μηταράκης!
ΥΓ1: Όταν δεν κινείται τίποτα, όταν δεν αλλάζει τίποτα, όταν δεν υπάρχει σχέδιο παρά μόνον οι «λάθος άνθρωποι», τότε μόνο «μικρό καλάθι» μπορούμε να κρατάμε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στο Κατάρ. Ο πρωθυπουργός θα «γυρνάει στα χαμένα». Μακάρι να διαψευστούμε.
ΥΓ2: Μια δεύτερη σκέψη είναι πως το ταξίδι δεν θα πάει και τελείως στα χαμένα. Κατάφερε ο πρωθυπουργός να το συσχετίσουμε με την αγαπημένη του αοιδό, την Άννα Βίσση.