Η απελευθέρωση της ιστορικής πόλης της Παλμύρας με τα παγκοσμίως διάσημα αρχαία μνημεία, ύστερα από μια εντατική εκστρατεία που διήρκεσε τρεις εβδομάδες, συνιστά ένα από τα πλέον οδυνηρά πλήγματα για το Ισλαμικό Κράτος.
Για το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, η ανακατάληψη της Παλμύρας, που είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο του 2015, αποτελεί νίκη βαρύνουσας σημασίας όχι μόνο στο συμβολικό αλλά και στο επιχειρησιακό πεδίο.
Ο έλεγχος της πόλης δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για μελλοντικές εκστρατείες κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ηδη από χθες, η ρωσική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών στη βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Παλμύρα με το Ντέιρ αλ Ζορ, δίνοντας μια πρόγευση των αναμενόμενων εξελίξεων.
Με δηλώσεις του από το Αμάν της Ιορδανίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» εξέλιξη την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την Παλμύρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι θα γίνει εφικτή η αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων που υπέστησαν καταστροφές από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Αρκετά αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο διευθυντής της υπηρεσίας Συριακών Αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, σύμφωνα με την οποία το 80% των μνημείων της Παλμύρας βρίσκεται σε «καλή κατάσταση». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για το έργο της αποκατάστασης και αναγνώρισε ότι ορισμένα διάσημα μνημεία, όπως ο Ναός του Βήλου και η Αψίδα του Θριάμβου, υπέστησαν ανεπανόρθωτες καταστροφές.
Περισσότερο απαισιόδοξη εμφανίστηκε η Ανί Σαρτρ Φοριά, μέλος της επιτροπής που συνέστησε η UNESCO για την προστασία των μνημείων της Παλμύρας το 2013. «Αμφιβάλλω ζωηρά κατά πόσο είναι δυνατό, ακόμη και αν υπάρξει η αναγκαία διεθνής βοήθεια, να αποκατασταθούν οι καταστροφές στην Παλμύρα».
πηγή: kathimerini.gr