Στο 31ο εκλογικό-απολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) παραβρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, όπου και τοποθετήθηκε για την επίσκεψή τους στους επτά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό στο Πέραμα και κατέληξε στον θάνατο του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οραματίζεται μία σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία, που δίνει τον αγώνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στα σύνορα της χώρας μας.
«Όλοι μαζί εργαζόμαστε για την εφαρμογή των νόμων, γιατί η ασφάλεια είναι ύψιστη αξία, προϋπόθεση της ελευθερίας και της ίδιας της Δημοκρατίας. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη, είναι υποχρέωσή της πολιτείας και αποτελεί τη δική σας, τη δική μας ιερή αποστολή. Είμαι δίπλα στον αστυνομικό για να γίνει πράξη η ασφάλεια των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το δικό μας όραμα είναι μία Αστυνομία σύγχρονη με σύγχρονο εξοπλισμό και εκπαίδευση, φιλική απέναντι στην κοινωνία, φιλική απέναντι στους πολίτες, φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους και την ίδια στιγμή αποτελεσματική στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος».
«Στηρίζουμε τους αστυνομικούς με πράξεις, όχι με λόγια»
«Αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους έλληνες και τις ελληνίδες αστυνομικούς, στηρίζουμε τους αστυνομικούς με πράξεις, όχι με λόγια. Τα δύο χρόνια αυτής της κυβέρνησης έχει γίνει πράξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα πρόγραμμα 23 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση του εξοπλισμού και στον εφοδιασμό υποδομών που χρησιμοποιεί ο έλληνας αστυνομικός, προκειμένου να είναι ο ίδιος ασφαλής και πιο αποτελεσματικός στη δουλειά του» ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στα όσα έχουν γίνει θεσμικά για τους αστυνομικούς. Όπως επισήμανε, το τελευταίο δίμηνο υπεγράφησαν υπουργικές αποφάσεις για το Ταμείο Πρόνοιας και το βαθμολόγιο. «Είμαστε δίπλα σας σε κάθε λογικό αίτημα και πολύ λογικό αίτημα είναι να επεκταθεί σε 64 ώρες η δυνατότητα υπερωριών και νυχτερινής απασχόλησης πληρωμής των ελλήνων αστυνομικών. Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη από κοινού με τον κ. υφυπουργό αγωνιζόμαστε προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ένα θέμα στο οποίο δεν αρκεί η δική μας υπογραφή, αλλά είναι δεδομένη η δική μας βούληση, όπως είναι δεδομένη και η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει ακόμα σε πράξεις που στηρίζουν τον έλληνα αστυνομικό» είπε. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες που αφορούν στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. «Θέλω τον αστυνομικό δίπλα στον πολίτη, θέλω τον αστυνομικό στις γειτονιές να συνδράμει στο έργο της ασφαλείας και θέλω να απελευθερωθείτε από γραφειοκρατικά πάρεργα, τα οποία βασανίζουν την Ελληνική Αστυνομία» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και είμαστε ανοιχτοί σε σκέψεις, ιδέες, προτάσεις, ακόμα και σε θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων κάθε έλληνα αστυνομικού, διότι επιμένω ότι τα πάντα κρίνονται από την πολύ δύσκολη δουλειά που κάνετε εσείς. Δύσκολη δουλειά που κρίνεται στο πεδίο και η οποία πιστεύω ότι μπορεί να έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα επ’ ωφελείας των ελλήνων πολιτών».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ για να δει τους επτά κατηγορούμενους για το συμβάν στο Πέραμα αστυνομικούς, υπογράμμισε πως «ως πολιτικός προϊστάμενος αυτού του υπουργείου, δεν πρόκειται ούτε μία στιγμή να αφήσω ανυπεράσπιστους τους έλληνες αστυνομικούς. Θα ξαναπήγαινα στη ΓΑΔΑ στους κατηγορούμενους αστυνομικούς, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας στην ΕΛ.ΑΣ που να θέλει να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή».
Για όσους έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για την κίνησή του να επισκεφτεί τους κρατούμενους αστυνομικούς, ο υπουργός τόνισε: «Θέλω να σας πω ότι στη δική μου αντίληψη, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υποτιμά καμία ανθρώπινη ζωή και προφανώς δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υποτιμά ούτε τη ζωή ενός ανθρώπου που έχει κάνει παραβάσεις. Οι άνθρωποι έναντι του θεού στην ζωή μας είμαστε όλοι ίσοι, δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Ήμουν και είμαι βέβαιος για την ευαισθησία του έλληνα αστυνομικού. Κι επειδή κάποιοι είπαν ότι αυτό αποτέλεσε μία παρέμβαση στη δικαιοσύνη, το μόνο που έχω να πω ότι είναι ντροπή να υποτιμά κανείς τόσο πολύ την ελληνική Δικαιοσύνη. Εξέφρασα δε στη συνέχεια την ικανοποίησή μου για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μου αρέσει να κρύβω τα συναισθήματά και τις εκτιμήσεις μου, ιδίως όταν η δικαιοσύνη έχει βγάλει τα πορίσματά της. Δεν εξέφρασα κατευθύνσεις προς τη δικαιοσύνη, γιατί δε μου πέφτει λόγος και δεν θα μπορούσα να το κάνω. Δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας, ούτε συνήγορος κανενός» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.