Τα Panama Papers είναι η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας, αφού αποκαλύπτουν ότι πλήθος αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους. Πηγή της μεγάλης αποκάλυψης είναι η ιστοσελίδα WikiLeaks.
Πρόκειται για τις αποκαλύψεις 107 μέσων ενημέρωσης από 76 χώρες που επεξεργάστηκαν 11,5 εκατομμύρια αρχεία από τους φακέλους της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών για offshore την περίοδο 1977-2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες (με δεσπόζον όνομα αυτό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ισλανδού πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, του προέδρου του Πακιστάν, αλλά και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Πορόσενκο και το Αργεντίνου ομολόγου του Μαουρίσιο Μάκρι), άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.
Από την Ελλάδα εμπλέκονται 223 εταιρείες, 64 πελάτες, 57 δικαιούχοι και 285 μέτοχοι.
Οι διαρροές περιλαμβάνουν κυρίως e-mails, αρχεία PDF, photo files και αποσπάσματα από εσωτερική βάση δεδομένων της Mossack Fonseca και μεγάλο αριθμό εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων αντιγράφων διαβατηρίου, αποκαλύπτοντας μυστικούς ιδιοκτήτες εταιρειών και κατόχους τραπεζικών λογαριασμών σε 21 υπεράκτια κέντρα, από τη Νεβάδα έως την Σιγκαπούρη και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ακόμη και στην Κύπρο.