Σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων στην ιστορία, τα Pandora Papers, αποκαλύπτεται ο μυστικός πλούτος και οι συναλλαγές ηγετών, πολιτικών και δισεκατομμυριούχων.
Ήδη έχουν καταγραφεί αντιδράσεις σε όλη την υφήλιο με την Κομισιόν να αποφεύγει μέχρι στιγμής τα σχόλια για το θέμα.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων στη μαζική διαρροή οικονομικών εγγράφων που αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε πρόσωπα που ανήκουν στον κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν τα έγγραφα.
«Προς το παρόν γίνεται λόγος για κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι ακατανόητο πού βασίζονται. Και φυσικά, αυτό δεν συνιστά λόγο για να γίνουν κάποιοι έλεγχοι. Αρχικά πρέπει να υπάρχει κάποιο σοβαρό δημοσίευμα παρόλα αυτά», δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν κάποιοι έλεγχοι βάσει των αρχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας , προσθέτοντας ότι στα δημοσιεύματα αυτά υπάρχει μια «συλλογή αρκετά ανυπόστατων ισχυρισμών» και «ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για οποιουσδήποτε ελέγχους».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρόμοιοι έλεγχοι, εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία. «Αν υπάρξουν κάποια σοβαρά δημοσιεύματα που να βασίζονται κάπου, που να επικαλούνται κάτι συγκεκριμένο, τότε θα τα μελετήσουμε με ενδιαφέρον. Προς το παρόν δεν βλέπουμε τον λόγο», είπε ο Πεσκόφ.
Στη Γερμανία, ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς είπε πως απαιτούνται πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο στον αγώνα εναντίον των εταιρειών-γραμματοκιβωτίων.
«Η γρήγορη θέσπιση σαφών διεθνών κανόνων και η εφαρμογή τους δυστυχώς εξαρτάται επίσης και από άτομα τα οποία αποκαλύφθηκε από τα “Pandora Papers” ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Επομένως, η αποτελεσματική αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει μόνο με έναν “συνασπισμό αποφασισμένων”», είπε στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας.
«Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει την πίεση για δράση σε διεθνές επίπεδο, αλλά έχουμε επίσης (και στη χώρα μας) περαιτέρω ανάγκες ρυθμίσεων όσον αφορά στη νομοθεσία και την εφαρμογή των νόμων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Όλαφ Σολτς έχει ήδη κάνει αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά και η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό», συνέχισε.
«Μπορούμε και πρέπει να ξεκινήσουμε ήδη από την χώρα μας με αυστηρότερες ποινές για παραβίαση των υποχρεώσεων δήλωσης εισοδημάτων. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες γραμματοκιβωτίων προστατεύουν πλούσιους ανθρώπους από την επίθεση κακών δυνάμεων. Στην πραγματικότητα κορυφαίοι πλούσιοι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους υποδομές για να μπορούν να απολαμβάνουν και να αυξάνουν τα χρήματα που κερδίζουν ανενόχλητοι από τους απλούς ανθρώπους», τόνισε ο Βάλτερ-Μπόργιανς.
«Αυτός ο βούρκος σίγουρα δεν έχει κανένα όφελος για την οικονομία. Οι εταιρείες γραμματοκιβωτίων έχουν μεν νόμιμα αποκτήσει μια διεύθυνση, δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να κρατούν μυστικό τον διευθύνοντα σύμβουλο και την έδρα της εταιρείας», κατέληξε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Ωστόσο, μεταξύ των 27.000 πραγματικών δικαιούχων offhsore εταιρειών που έχουν εντοπισθεί συμπεριλαμβάνονται και 283 Έλληνες.
Τα δεδομένα για κάποιους από αυτούς θα γίνουν γνωστά μέσα στον Οκτώβριο.