Μία «ανάσα» πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 2 Ιουνίου, ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, κ. Στράτος Στρατηγάκης μιλά στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο», δίνοντας συμβουλές τόσο στα παιδιά που προετοιμάζονται όσο και στις οικογένειες, ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά. «Κοιτάζουμε κάθε «αγώνα» ξεχωριστά. Λέμε λοιπόν ότι αν σε ένα μάθημα δεν πάμε καλά, δεν τα παρατάμε, δεν πανικοβαλλόμαστε, προχωράμε στο επόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το πρώτο που πρέπει να δούμε, που έγινε πέρυσι, είναι οι επιδόσεις ώστε να δούμε τις διαφορές που υπάρχουν από μάθημα σε μάθημα. (…) Στις ανθρωπιστικές σπουδές, βλέπουμε ότι στην Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία οι βαθμοί κάτω από το 10 ήταν 16,85% και πάνω από 18, 1,2%. (…) Αυτό ακριβώς μας εξηγεί γιατί εδώ και 60 χρόνια το πρώτο μάθημα που διαγωνίζονται τα παιδιά είναι η γλώσσα. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχουν πολύ ακραίες επιδόσεις και δεύτερον γιατί βγαίνοντας έξω ένας μαθητής θεωρεί ότι τα πήγε καλά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στρατηγάκης.
Για το μάθημα τον Αρχαίων Ελληνικών, τόνισε ότι «το ποσοστό αποτυχίας είναι μικρό, δηλαδή 37,2%, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα των ανθρωπιστικών σπουδών κυμαίνεται στο 45,13%. (…) Εντυπωσιακό είναι ότι από την επαναφορά των λατινικών, δεν είναι πια το εύκολο μάθημα που πάνε όλοι να γράψουν πάνω από 16,17».
Σχετικά με τις θετικές σπουδές, ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το μάθημα της Φυσικής εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας και τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα σε παιδιά με αρκετά καλούς βαθμούς έχουν τα Μαθηματικά».
«Οι Πανελλαδικές δεν είναι εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων. Οι μαθητές δεν καλούνται να γράψουν 18 και 19 αλλά καλούνται να γράψουν καλύτερα από τους άλλους»,υπογράμμισε ο κ. Στρατηγάκης, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν πανικοβαλλόμαστε, δεν τα παρατάμε ποτέ και για κανένα λόγο. Και εδώ θέλω να κάνω αυτή την επισήμανση που κάνουν όλοι οι αθλητές σε όλα τα αθλήματα ανεξαρτήτως. Κοιτάζουμε κάθε αγώνα ξεχωριστά. Λέμε λοιπόν ότι αν σε ένα μάθημα δεν πάμε καλά, δεν τα παρατάμε, προχωράμε στο επόμενο».