Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η αυλαία των οποίων ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων να εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά και των Γενικών Λυκείων να εξετάζονται την Παρασκευή στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης εξήγησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι» ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις των σχολών.
- Πρώτος παράγοντας είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων
Τα τελευταία τρία χρόνια οι αριστούχοι με πάνω από 18.000 μόρια είναι από 900 έως 1100. Αυτό δίνει στη βάση της Νομικής από 18.013 έως 18.157. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πάνω από 3.400 αριστούχοι, με αποτέλεσμα η βάση να διαμορφωθεί στα 18.893. Δηλαδή, εάν τα παιδιά γράψουν καλά οι βάσεις θα ανέβουν. Έτσι ο πρώτος παράγοντας που διαμορφώνει τις βάσεις είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων.
Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες σχολές με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2020 όταν οι αριστούχοι ήταν μόλις 457. Τότε ήταν που η βάση στην Ιατρική έπεσε στα 18.250 μόρια.
- Δεύτερος παράγοντας οι επιθυμίες των υποψηφίων
Ο επόμενος παράγοντας είναι οι επιθυμίες των υποψηφίων. Το 2010 οι Πολιτικοί Μηχανικοί στο Μετσόβειο είχαν πιο υψηλή βάση από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ. Αυτό συνέβη γιατί είχαμε τότε μια Ελλάδα που τα στεγαστικά δάνεια έπεφταν βροχή και τα παιδιά θεωρούσαν ότι ο πολιτικός μηχανικός είναι ένα επάγγελμα με μέλλον.
Οι δάσκαλοι το 2010 είχαν βάση 18.550 μόρια και όταν σταμάτησαν οι διορισμοί το 2015 έπεσε στα 16.075. Αντιθέτως, η σχολή Ψυχολογίας σκαρφάλωσε στα 18.007 μόρια πέρυσι καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά.
- Τρίτος παράγοντας ο πληθυσμιακός
Τρίτος παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων είναι ο πληθυσμιακός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα είναι η πόλη που συγκεντρώνει τις σχολές με τις υψηλότερες βάσεις, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Όσο πιο πολύ πληθυσμό έχει μια πόλη, τόσο πιο υψηλές είναι οι βάσεις.
- Τέταρτος παράγοντας ο αριθμός των εισακτέων
Τέλος, ρόλο παίζει ο αριθμός των εισακτέων. Μεγάλες αναταράξεις έχουν στην αστυνομία, η οποία τη μία χρονιά παίρνει 300 άτομα και την άλλη πάνω από 700. Φέτος για παράδειγμα αναμένεται πτώση στη σχολή αστυφυλάκων, καθώς φέτος θα πάρει υπερδιπλάσιους από ότι πέρυσι.