Ένα e mail έσπειρε τον πανικό το τελευταίο διάστημα με την εμφάνισή του στο διαδίκτυο. Φέρει τον τίτλο «Cancer Update from Johns Hopkins», υποτίθεται δηλαδή πως έχει ως πηγή προέλευσης το νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ και ενημερώνει (πάλι υποτίθεται) πως μια σειρά από αγαπημένες διατροφικές συνήθειες μας καθιστούν υποψήφιους καρκινοπαθείς.
Το Νοσοκομείο Johns Hopkins διέψευσε κάθε σχέση με το συγκεκριμένο e mail και παροτρύνει το κοινό να απευθύνεται στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (http://www.cancer.gov/ )για την έγκυρη ενημέρωσή του σχετικά με το σοβαρό αυτό νόσημα, και παράλληλα να βοηθήσει στο να σταματήσει η διάδοση του συγκεκριμένου πλαστού email μέσω της ορθής ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Νοσοκομείου αναφέρει ότι:
· Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συγκεκριμένα τρόφιμα αλλάζουν το περιβάλλον ενός υπάρχοντος καρκίνου, σε κυτταρικό επίπεδο, και ότι προκαλούν την ανάπτυξη ή το θάνατo του κυττάρου.Όμως, η «φτωχή» διατροφή και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.
· Το μέτρο είναι το κλειδί. Η ζάχαρη και τα υπόλοιπα τρόφιμα που αμφισβητεί το εν λόγω κείμενο (δηλαδή το αλάτι, το γάλα, ο καφές, το κρέας και η σοκολάτα) είναι ασφαλείς επιλογές ως μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ζάχαρη, όπως άλλωστε και πολλά από αυτά τα τρόφιμα, προσθέτουν θερμίδες στη διατροφή όταν υπερκαταναλώνονται και συνεπώς, μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.
· Ο καρκίνος είναι γενετική νόσος που οφείλεται σε μία ποικιλία μεταλλάξεων και αλλαγών που είτε κληρονομούνται από τους γονείς μας, ή συνηθέστερα, αποκτώνται με τον καιρό εξαιτίας της έκθεσής μας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και συμπεριφορές όπως το κάπνισμα και η «φτωχή» διατροφή.
· Η ισορροπημένη διατροφή, το υγιές βάρος, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του αλκοόλ μπορεί να προλάβουν το 1/3 όλων των καρκίνων.
Σε ότι αφορά τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, που προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα για να μειώσουν το θερμιδικό τους περιεχόμενο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν εγκριθεί για χρήση μετά από εκτενή αξιολόγηση της ασφάλειάς τους από τις αρμόδιες αρχές.
Στην Ευρώπη η ασφάλειά τους έχει αξιολογηθεί εκτενώς από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και τον προκάτοχό της (Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα, SCF), έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα πρόσθετα τροφίμων, η χρήση τους ρυθμίζεται από τη σχετική Ευρωπαϊκή και εθνική Νομοθεσία Τροφίμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινσιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, συνδέονται με τον καρκίνο στον άνθρωπο. Μάλιστα, μία πρόσφατη ανασκόπηση Ιταλών επιστημόνων που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών της τελευταίας εικοσαετίας επιβεβαίωσε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, δεν συνδέονται με διάφορες μορφές καρκίνου.