Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον τραγικό θάνατο του Παντελή Παντελίδη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου του 2016.
Ο αδικοχαμένος τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες.
Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε το πανελλήνιο, σκορπίζοντας τη θλίψη στους χιλιάδες θαυμαστές του.
Ο Παντελής Παντελίδης δεν ήταν απλώς ένας πολύ γνωστός και αγαπητός τραγουδιστής. Στα 32 του χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει έναν μύθο ενώ τα τραγούδια του ακούγονται μέχρι και σήμερα… σα να είναι καινούρια.
Η χρονική στιγμή και ο τρόπος που έγινε γνωστό το όνομά του, η αστραπιαία αναγνώρισή του, η γρήγορη μετάβασή του από το δωμάτιό του, όπου τραγουδούσε, στις μαρκίζες των μεγάλων κέντρων διασκέδασης, αλλά και το μέγεθος του αντίκτυπου που είχε στη μουσική πραγματικότητα της χώρας μας και στη διαμόρφωση των τάσεων, των προτιμήσεων του μουσικόφιλου κοινού και της νυχτερινής διασκέδασης, τον καθιστούν μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη.
Ο Παντελής Παντελίδης ήταν ένα λαϊκό φαινόμενο, που «άνθισε» εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Ο Παντελής Παντελίδης ήταν αυτοδίδαχτος και αυτοδημιούργητος. Ο ίδιος έγραφε στίχους και μουσική, ερμήνευε τα τραγούδια του και τα ανέβαζε ερασιτεχνικά στο Youtube.
Τα βίντεο αυτά απέκτησαν χιλιάδες views και έγιναν viral, κυκλοφόρησαν από στόμα σε στόμα και μοιράστηκαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, μέχρι που μια δισκογραφική εταιρεία του πρότεινε συνεργασία και, έτσι, με τις επίσημες ηχογραφήσεις των τραγουδιών του κάτω από μια δισκογραφική στέγη, επισφράγισαν τη μεγάλη επιτυχία του και την αναγνωσιμότητά του.
Εκείνο που είχε κερδίσει εξ αρχής τους θαυμαστές του, όταν τον άκουγαν μέσα από τα χαμηλής ποιότητας βίντεό του στο διαδίκτυο, με την ακουστική κιθάρα του και με φόντο τις ντουλάπες από το δωμάτιό του, ήταν η απλότητα και η αμεσότητά του.
Στίχοι βγαλμένοι από προσωπικά βιώματα και ιστορίες φίλων, απλές μελωδίες και μια ερμηνεία καθόλου επιτηδευμένη, που μετέφερε στον ακροατή το συναίσθημα ατόφιο.
Ήταν το παιδί της διπλανής πόρτας και παρά την τεράστια επιτυχία του, η αίσθηση αυτή τον ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Ο πρώτος του δίσκος είχε τίτλο «Αλκοολικές οι νύχτες» και κυκλοφόρησε το 2012, απογειώνοντας την καριέρα του.
Μια μεγάλη καριέρα εν μέσω οικονομικής κρίσης
Η μεγάλη έκρηξη της καριέρας του έγινε το 2011 – 2012 και η πορεία του ήταν ανοδική όλα τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το 2016 που έφυγε από τη ζωή.
Το όνομα του Παντελή Παντελίδη ήταν πρώτο σε ζήτηση από τα μαγαζιά, αλλά και από τον κόσμο που δεν χόρταινε να τον παρακολουθεί ζωντανά, όπου κι αν τραγουδούσε.
Αφενός, ο τραγουδιστής γέμιζε όλα τα κέντρα όπου εμφανιζόταν και, αφετέρου, ο κόσμος διέθετε υψηλά χρηματικά ποσά για να τον απολαύσει από κοντά και να διασκεδάσει με τα τραγούδια του, χωρίς να το σκεφτεί.
Τα πανέρια με τα γαρύφαλλα έπεφταν βροχή και οι φωτογραφίες με τον Παντελή Παντελίδη στη μέση της πίστας, να τραγουδά «πνιγμένος» στα λουλούδια, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.
Το μοιραίο τροχαίο που σόκαρε το πανελλήνιο
Ο Παντελής Παντελίδης ετοιμαζόταν για μια ακόμη επιτυχημένη σειρά εμφανίσεων, αυτή τη φορά στο νυχτερινό κέντρο «TEATRO» με τη Δέσποινα Βανδή και τον Κώστα Μαρτάκη.
Η πρεμιέρα θα γινόταν στις 19 Φεβρουαρίου, ωστόσο λίγες μόλις ώρες πριν το νήμα της ζωής του κόπηκε ξαφνικά και άδικα στην άσφαλτο.
Όλα συνέβησαν 8:10 το πρωί της Πέμπτης (18/02/2016) στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος του Ελληνικού. Το Ι.Χ που οδηγούσε ο 32χρονος Παντελής Παντελίδης ξέφυγε από την πορεία του, ανετράπη και προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα.
Αμέσως κλήθηκε στο σημείο το ΕΚΑΒ και το ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.
Οι πυροσβέστες έκαναν περίπου μία ώρα να τον απεγκλωβίσουν από το όχημα, καθώς έπρεπε να κάνουν χειρουργικές κινήσεις για να τεμαχίσουν τις λαμαρίνες του τζιπ, αφήνοντας άθικτο το σώμα του τραγουδιστή, αλλά και των δύο νεαρών κοριτσιών που επέβαιναν στο όχημα, της 30χρονης Μίνας Αρναούτη και της 20χρονης Φρόσως Κυριάκου.
Σύμφωνα με την έκθεση της τροχαίας:
«Στις 8.10 στη γέφυρα εξόδου από το πρώην ανατολικό αερολιμένα κινούνταν όχημα μάρκας Mercedes με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ο 33χρονος οδηγός Παντελής Παντελίδης κινούνταν στο ρεύμα προς την έξοδο για Αθήνα όταν το όχημα εξετράπη δεξιάς της πορείας του, προσέκρουσε σε τσιμεντένιο στηθαίο (ύψους περίπου 40 εκατοστών) και στη συνέχεια σε μεταλλικά κάγκελα με αποτέλεσμα να ανατραπεί το όχημα».
Η ακριβής κατεύθυνση του οχήματος ήταν από την αερογέφυρα του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα, λίγο πριν την έξοδο για την Λ. Βουλιαγμένης στο ύψος της οδού Ιασωνίδου και με κατεύθυνση την Αθήνα.
Η σφοδρή σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση του θανάσιμου τραυματισμού του τραγουδιστή, τον σοβαρό τραυματισμό της μίας επιβαίνουσας και τον ελαφρύτερο της άλλης.
Χιλιάδες κόσμου βρέθηκε στο τελευταίο αντίο για τον λαϊκό τραγουδιστή, του οποίου κηδεία του έγινε λαϊκό προσκύνημα, ενώ πολύς κόσμος επισκέφθηκε το σημείο του μοιραίου τροχαίου, αφήνοντας λουλούδια.
Ο επίλογος
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η τραγική είδηση, επικράτησε πανδαιμόνιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το hashtag #pantelidis κατέκλυσε τους λογαριασμούς των χρηστών και τα τραγούδια του, τα βίντεό του, οι φωτογραφίες του και τα λόγια συγκίνησης και θαυμασμού πλημμύρισαν το διαδίκτυο.
Συνεργάτες, συνάδελφοι, φίλοι και θαυμαστές του, αλλά ακόμη και εκείνοι που δεν τον είχαν στις μουσικές τους προτιμήσεις, σοκαρίστηκαν από το ξαφνικό του θανάτου του και τον τρόπο που σκοτώθηκε ο νεαρός και ταλαντούχος τραγουδιστής.
Λίγο καιρό μετά τον θάνατό του ξεκίνησε μια μεγάλη δικαστική περιπέτεια, σχετικά με το τι ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ και με κύριο ερώτημα το ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο του μοιραίου τροχαίου.
Τρεις μήνες μετά το τροχαίο, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν πως ο τραγουδιστής ήταν υπό την επήρεια μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν να κάνει λόγο για 2,72 μιλιγκράμ (mg) αλκοόλ στο αίμα του.
Τον Ιανουάριο του 2022 η υπόθεση μπήκε οριστικά στο αρχείο, καθώς Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έκρινε ότι ο μάρτυρας που είχε εμφανιστεί και υποστήριζε ότι στη θέση του οδηγού βρισκόταν η Φρόσω Κυριάκου είναι «όψιμος».