Σύμφωνα με την ετήσια «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), 22.413 από τα 76.199 είδη ζώων και φυτών που εξετάστηκαν από τους ειδικούς απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ μόνο πέρυσι 33 διαφορετικά είδη ανακηρύχθηκαν εξαφανισμένα.
Οι υπεύθυνοι του οργανισμού υποδεικνύουν την πίεση που ασκείται στους οργανισμούς από δραστηριότητες όπως η αλιεία, η υλοτομία, οι εξορύξεις και η γεωργία ως το μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου.
Η έκθεση της IUCN δημοσιεύεται εδώ και 50 χρόνια και θεωρείται ως η πιο ενημερωμένη απογραφή της κατάστασης διατήρησης της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη.
«Κάθε νέα δημοσίευση της κόκκινης λίστας μας κάνει να συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο το γεγονός ότι ο πλανήτης μας χάνει συνεχώς την απίστευτη βιοποικιλότητά του, κυρίως χάρις στις καταστροφικές μας δραστηριότητες και την αυξανόμενη κατανάλωση των φυσικών πόρων», δήλωσε η γενική διευθύντρια της IUCN Τζούλια-Μαρτόν Λεφέβρ.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα είδη που περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα είναι ο τόνος του Ατλαντικού, λόγω της τεράστιας ζήτησής του ως τρόφιμο κυρίως σε αγορές της Ασίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο πληθυσμός του έχει μειωθεί περίπου κατά 30 τοις εκατό, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο χαρακτηρισμός του από «χαμηλής ανησυχίας» σε «ευάλωτο».
Η κυριότερη απειλή του συγκεκριμένου τόνου είναι η αξία του όταν σερβίρεται ως σασίμι, καθώς ένα μόνο μεγάλο ψάρι μπορεί να φέρει έσοδα 100 χιλιάδων δολαρίων.
Για παρόμοιους λόγους απειλείται με ολική εξαφάνιση το δηλητηριώδες κινέζικο ψάρι Takifugu chinensis, το οποίο στην Ελλάδα είναι γνωστό ως λαγοκέφαλος και χρησιμοποιείται για την παρασκευή του διάσημου πιάτου fugu.