Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Πάνω από 40 εκατ. διαθήκες διάσημων και μη είναι πλέον διαδικτυακά προσβάσιμες

Η βρετανική κυβέρνηση ανέβασε το Σάββατο στο Διαδίκτυο τα αρχεία διαθηκών της Αγγλίας και της Ουαλίας, τα οποία φθάνουν μέχρι το 1858 και περιέχουν 41 εκατ. διαθήκες, ανάμεσά τους εκείνες του Τσαρλς Ντίκενς, του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του Τζον Κέινς και του Αλαν Τιούρινγκ.

«Είναι μια εκπληκτική πηγή όχι μόνο για τους γενεαλόγους, αλλά και για κάθε πρόσωπο που ενδιαφέρεται για την κοινωνική ιστορία ή για διάσημα πρόσωπα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάιλες Βάρα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να την ερευνούν πληκτρολογώντας ένα επώνυμο και μια ημερομηνία θανάτου.

Μπορεί κανείς να αποκτήσει ηλεκτρονικό αντίγραφο της επιλεγμένης διαθήκης μέσα σε διάστημα 10 ημερών έναντι 10 λιρών (12,75 ευρώ).

Τα αρχεία αυτά, τα οποία ήταν ανέκαθεν δημόσια, αλλά δεν ήταν μέχρι τώρα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο, μπορούν να χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες γενεαλόγους, αλλά και από όποιον έχει περιέργεια να ανακαλύψει την τελευταία βούληση κάποιου διάσημου.

Οι περίεργοι θα μπορέσουν έτσι να διαβάσουν πως ο Τσαρλς Ντίκενς είχε ζητήσει να ενταφιαστεί χωρίς πολυτέλειες και ιδιωτικά, πως ο οικονομολόγος Τζον Κέινς επιθυμούσε να καταστραφούν οι περισσότερες από τις σημειώσεις και τα χειρόγραφά του που δεν είχαν δημοσιευθεί ή ακόμη πως ο μαθηματικός Αλαν Τιούρινγκ μοίρασε εξίσου τα υπάρχοντά του ανάμεσα σε μια ομάδα συναδέλφων και τη μητέρα του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων