Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Παπαευαγγέλου: 2 στα 10 παιδιά με το σύνδρομο MISC νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ

Συνολικά, 119 παιδιά νοσηλεύτηκαν μέχρι τέλος του 2021 με σύνδρομο MISC, σύμφωνα με ελληνική μελέτη. Τα παιδιά αυτά είχαν διάμεση ηλικία τα 8 έτη, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση.

Όπως είπε το σύνδρομο εμφανίζεται 3-6 βδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου. Τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα, ενώ σημαντικό ποσοστό εξ αυτών εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά. Επίσης, 2 στα 10 παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να δούμε νέα περιστατικά του συνδρόμου MISC. Μια πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών με 2 δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MISC κατά 91%.

Παράλληλα, έδειξε ότι τα παιδιά που εμφάνισανε σοβαρό MISC ήταν ανεμβολίαστα. Για τη μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο, κυρίως στα αγόρια, η καθηγήτρια ανέφερε ότι δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι 90 μέρες μετά τη λοίμωξη, το 99% των παιδιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ το 81% είχε πλήρη ίαση. Επομένως, πρόκειται για μια ήπια και παροδική επιπλοκή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων