Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,
Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι δέχεται τις θεωρίες της εξέλιξης αλλά και το big bang, σε ομιλία του στην Ποντιφική Ακαδημία επιστημών. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Θεός «δεν είναι μάγος με μαγικό ραβδί».
Οι ιστορικής σημασίας δηλώσεις του βάζουν ουσιαστικά τέλος στις ψευδοεπιστημονικές θεωρίες του δημιουργισμού, πράγμα που στο δημοσίευμα της independent στο οποίο διαβάσαμε την είδηση, αναφέρεται ότι ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, Βενέδικτος XVI είχε ενθαρρύνει.
Ο πάπας Φραγκίσκος θεωρεί ότι οι θεωρίες της εξέλιξης αλλά και το big bang δεν είναι ασύμβατες με την έννοια του δημιουργού, αντιθέτως την «χρειάζονται».
«Όταν διαβάζουμε για τη Δημιουργία στη Γένεση, αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να φανταστούμε το Θεό σαν μάγο, με ένα μαγικό ραβδί που μπορεί να κάνει τα πάντα. Αλλά δεν είναι έτσι… Δημιούργησε τους ανθρώπους και τους άφησε να εξελίσσονται σύμφωνα με τους ενδογενής νόμους που έδωσε στον καθένα, ώστε να αγγίξουν την ολοκλήρωσή τους», ήταν ένα μέρος της ομιλίας του. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι η ‘εξέλιξη’ συνάδει με την έννοια της δημιουργίας, ως η συνέχειά της. Παράλληλα, σημείωσε ότι το big bang δεν αντιφάσκει με την έννοια της θεϊκής παρέμβασης, αντιθέτως την έχει ανάγκη.
Το άνοιγμα αυτό του ποντίφικα που μας έχει ήδη συνηθίσει σε προσπάθειες εκ μέρους του ανανέωσης της αντίληψης της καθολικής εκκλησίας για θέματα που ως σήμερα θεωρούνταν ταμπού, έρχεται ως μετεξέλιξη στην αποδοχή του προκατόχου του και των συν αυτώ ότι η έννοια του δημιουργού στηρίζει εκείνη της εξέλιξης.
Η σημασία των δηλώσεων του πάπα έγκειται λιγότερο στο θεολογικό μέρος του ζητήματος και περισσότερο σε μια κίνηση χρήσης της γλώσσας της επιστήμης. Μια κίνηση δηλαδή προς τη σύγχρονη κοινωνία, της οποίας δεν είναι ο απόλυτος θεματοφύλακας η εκκλησία όπως στην εποχή του Γαλιλαίου. Το θεολογικό μέρος είναι λιγότερο σημαντικό γιατί ούτε η θεωρία του big bang είναι κάποια αποδεδειγμένη θεωρία αλλά και η αναφορά στις θεωρίες εξέλιξης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ταυτίζεται με τον Δαρβινισμό.
Ο πάπας Φραγκίσκος, που πρόσφατα είδε τη ριζοσπαστική πρότασή του για τους ομοφυλόφιλους και τους διαζευγμένους να μην περάνει από το συμβούλιο των καρδιναλίων, επανήλθε με ένα νέο άνοιγμα προς πεδία με τα οποία στο παρελθόν η καθολική εκκλησία είχε συγκρουστεί. Η ιστορική έρευνα δείχνει ωστόσο ότι τα πράγματα ποτέ δεν ήταν τόσο διπολικά όσο σήμερα τα φανταζόμαστε. Ο Γαλιλαίος, το σύμβολο αυτό για την επιστήμη που μάχεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια λογοκρισίας της, είχε βρει κάποιους από τους καλύτερούς του φίλους και συνεργάτες ανάμεσα στις τάξεις αστρονόμων μοναχών στο τάγμα των Ιησουιτών. Σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος συμβάλει στην ανατροπή της ιδεολογίας που θέλει εκκλησία και επιστήμη σε αντίθετα στρατόπεδα.