«Η Ελλάδα επανακάμπτει στον τομέα του διαστήματος, ποντάροντας στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της για την ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, ειδικά σε τομείς που κατέχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως η ναυτιλία και τα logistics» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς στην τοποθέτησή του σε συνέδριο με θέματα διαστημικής πολιτικής το οποίο διεξήχθη στη Σκωτία.
Στο συνέδριο με τίτλο «Data Space 2018» και στη θεματική ενότητα με τίτλο: «Μία παγκόσμια προοπτική του μέλλοντος – Αναδυόμενα διαστημικά έθνη από όλο τον κόσμο συζητούν πώς τοποθετούνται στην παγκόσμια διαστημική αρένα», ο υπουργός ανέφερε ότι:
«Η Ελλάδα επανακάμπτει στο χώρο (σ.σ.: του Διαστήματος), ενώ ανακάμπτει σταθερά από την κρίση. Η χώρα ποντάρει στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της για την ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, ειδικά σε τομείς που κατέχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως η ναυτιλία και τα logistics».
«Στη χώρα διαθέτουμε μια ζωηρή επιχειρηματική κοινότητα που παράγει διαστημικές εφαρμογές και προϊόντα, μέρος των οποίων εξάγει, αποκομίζοντας έσοδα -μόνο για την περυσινή χρονιά- 150 εκατ. ευρώ».
«Διαθέτουμε, επίσης, πόρους στο Διάστημα, σε τροχιές και ραδιοσυχνότητες, η εμπορική εκμετάλλευση των οποίων αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη χώρα».
«Πλέον, εφαρμόζουμε μια Ενιαία Εθνική Διαστημική Στρατηγική. Μεταξύ άλλων, ψηφίσαμε νόμο για τη ρύθμιση των διαστημικών δραστηριοτήτων, ιδρύσαμε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, υπογράψαμε Μνημόνια Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για τη δημιουργία κέντρου νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του Διαστήματος (ESA BIC), όπως και με τη γερμανική εταιρεία OHB για την ίδρυση μονάδας στην Ελλάδα για την παραγωγή δορυφόρων».
«Θεωρούμε πως ο τομέας του Διαστήματος λειτουργεί σαν πυλώνας, ο οποίος στηρίζει το σύνολο της οικονομίας, διατρέχοντάς την οριζόντια. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται οι εφαρμογές του Διαστήματος τόσο η οικονομία μιας χώρας γίνεται παραγωγική».
«Ο τομέας του Διαστήματος προσφέρει άπειρες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών».
Στο πάνελ της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας, εκτός από τον Νίκο Παππά, συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός της Σκωτίας για τις Επιχειρήσεις, την Καινοτομία και την Ενέργεια, Πόλ Γουίλχαουζ, ο Επικεφαλής του Διαστημικού Προγράμματος της Πορτογαλίας, Μάριο Αμαράλ και το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του οργανισμού Space Resources του Λουξεμβούργου, Τζόρτζ Σμίτ.