Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ιδιαίτερα καταγγελτικός ήταν ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στη real news, όπου δήλωσε κατηγορηματικά ότι το καταστατικό του συριζα δεν επιτρέπει σε κανέναν να είναι “κόμμα μέσα στο κόμμα”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι “κόμμα μέσα στο κόμμα” σημείωσε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στο επικείμενο συνέδριο του συριζα αυτά τα ζητήματα αντιμετωπιστούν οριστικά. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι “οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η επιδίωξη συγκρότησης μετώπου ενάντια στην κυβέρνηση στέλνει σήμα χωρίς της πορείας”.
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης του ήταν εκείνο στο οποίο επιβεβαίωσε αυτό που έχω γράψει πολλές φορές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να μετάσχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Αυτό που άφησε ανοιχτό ωστόσο ήταν το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης. “Αν κάποιοι βουλευτές μας αποφασίσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση το ρήγμα που προκλήθηκε στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή θα μετατραπεί νομοτελειακά σε κενό” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε σχετική ερώτηση για το αν κόμμα της δραχμής στο χώρο της αριστεράς θα μπορούσε να υπάρξει κοινοβουλευτικά ο υπουργός επικρατείας κράτησε τις αποστάσεις του σημειώνοντας ότι ο λαός είναι αυτός που επιλέγει τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρξε προγραμματική δέσμευση του συριζα και το grexit δεν υπήρξε ποτέ ούτε εντολή του ελληνικού λαού της κυβέρνησης πολύ περισσότερο δεν μπήκε από εμάς ως ερώτημα στο δημοψήφισμα”, ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι “όποιος μιλά ακόμα και αυτή τη στιγμή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υποστηρίζει ακούσια ή εκούσια τις ακραίες θέσεις μέρους των δανειστών που απεργάζονται το σενάριο δραχμή μνημόνιο”.
Σε αυτό το σημείο ωστόσο ο υπουργός επικρατείας δεν ήταν απόλυτα ακριβής αφού το δίλημμα δραχμή μνημόνιο ήταν ένα δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει επιλέγοντας το δεύτερο. Η δε ταύτιση της ατζέντας της αριστερής πλατφόρμας με εκείνη των ακραίων κύκλων των δανειστών αποτελεί κύρια ρητορική της αντιπολίτευσης. Η χρήση αυτής της ρητορικής από τον υπουργό επικρατείας δίνει έστω συμβολικά την ένδειξη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά πολιτικά με την αντιπολίτευση από την αριστερή πλατφόρμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ίσως αυτό πέρα από τη συμβολική του πτυχή να αποκτήσει και μία πρακτική εάν στις πιθανολογουμενες νέες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ή ότι θα έχει παραμείνει από αυτόν δεν καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία.