Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Παραδόσεις τροφίμων με ρομπότ εν μέσω πανδημίας στη Βρετανία

Μία υπηρεσία παραδόσεων με ρομπότ στο Μίλτον Κέινς ίσως να δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον σε μια Βρετανία υπό καραντίνα, καθώς μικρά αυτόνομα οχήματα παραδίδουν τρόφιμα σε περίπου 200.000 κατοίκους της πόλης, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Starship Technologies, startup για αυτόνομο delivery που δημιουργήθηκε το 2014 από δύο εκ των συνιδρυτών του Skype, δοκιμάζει σε δημόσιους χώρους τα ρομπότ της, με μέγεθος που παραπέμπει σε ψυγειάκι, από το 2015. Τα μικρά λευκά εξάτροχα οχήματα κινούνται στα πεζοδρόμια και κάνουν παραδόσεις στις γειτονιές όπου λειτουργούν, χωρίς να χρειάζεται οδηγός ή διανομέας.

Οι δραστηριότητες αυτές στο Μίλτον Κέινς είναι το πρώτο εμπορικού τύπου εγχείρημα τέτοιου είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο και άρχισε στα μέσα του Μαρτίου, καθώς επιβάλλονταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι κάτοικοι μπορούν να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή για αγορά μαγειρεμένου φαγητού και μικρές παραγγελίες από σουπερμάρκετ. Οι παραγγελίες αυτές φορτώνονται στα ρομπότ και τους αποστέλλονται.

Σύμφωνα με τον Σαμ Κρουκς, δήμαρχο της πόλης, οι νεότερες ηλικίες ιδιαίτερα το λατρεύουν- και, μετά την αναμενόμενη έξαρση της χρήσης στην αρχή, η υπηρεσία αυτή φαίνεται να έχει ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα των κατοίκων. «Οι άνθρωποι παίρνουν στα σοβαρά τις οδηγίες να μη βγαίνουμε, οπότε κάτι σαν τις παραδόσεις με ρομπότ είναι ιδανικό, επειδή μπορούν να κάνουν παραγγελίες και να αποκτούν κάτι χωρίς να βγαίνουν έξω» πρόσθεσε.

Ο Άντι Κέρτις, επικεφαλής επιχειρήσεων Ηνωμένου Βασιλείου στη Starship, είπε πως «έχουμε δει μεγάλες ανόδους στη ζήτηση από τότε που αρχίσαμε να λειτουργούμε στο Μίλτον Κέινς πριν από δύο χρόνια….ελπίζουμε πως θα κάνει την πόλη ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για να δουλέψει κανείς στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον Guardian, η υπηρεσία αυτή της Starship έρχεται εν μέσω μεγάλων πιέσεων στις συμβατικές υπηρεσίες διανομής στη χώρα, με εργαζόμενους στα ταχυδρομεία να διαμαρτύρονται πως τους ζητείται να ρισκάρουν τις ζωές τους για μη απαραίτητες παραδόσεις, ενώ αυξάνονται και οι αναρρωτικές άδειες.

Σε παρόμοιες επιλογές προσανατολίζονται και άλλες εταιρείες πέραν της Starship: Ενδεικτικά, ο κολοσσός της Amazon δοκιμάζει τα ρομπότ Scout στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων