«Υπήρχαν ελάχιστα πράγματα για τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στη Wikipedia και μου φαινόταν πολύ κρίμα. Το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν θέλεις να ψάξεις στο διαδίκτυο για σχετικές πληροφορίες είναι να ανοίξεις τη Wikipedia». Ο Γιώργος Παράλαιμος είναι φοιτητής του τμήματος κλωστοϋφαντουργών μηχανικών στο ΤΕΙ Πειραιά και, όπως λέει ο ίδιος, είναι παθιασμένος με το αντικείμενο των σπουδών του.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, το περασμένο Σάββατο (7/2) πήρε το λάπτοπ και πήγε στη Μονάδα Αριστείας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, όπου μια ομάδα 30 εθελοντών επιδιδόταν σ’ ένα μαραθώνιο συγγραφής νέων εγκυκλοπαιδικών λημμάτων γύρω από θέματα μόδας. «Είχα πάρει μαζί τα βιβλία μου. Γνωρίστηκα με τους συντάκτες της εγκυκλοπαίδειας και ξεκίνησα να γράφω». Εκείνη την ημέρα συνέγραψε λήμματα για έξυπνα ενδύματα, πολυλειτουργικά υφάσματα και σύγχρονες τάσεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Ακριβώς δίπλα του γράφονταν άρθρα για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές και τη σύγχρονη σκηνή της ελληνικής μόδας.
Ο μαραθώνιος συγγραφής εγκυκλοπαιδικών άρθρων για τη wikipedia είχε ως θέμα την ελληνική μόδα και τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες και διοργανώθηκε από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, έναν από τους 22 εταίρους του Europeana Fashion, της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας. Ο λόγος για την ανάληψη της πρωτοβουλίας είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά λήμματα στην παγκόσμια δωρεάν διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, παρά το γεγονός πως το θέμα διαθέτει πλούσιο υλικό –ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελληνική παράδοση.
Η ελληνική Wikipedia υπολείπεται σημαντικά σε αριθμό δημοσιεύσεων σε σύγκριση με γλώσσες αντίστοιχου πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν περίπου 100.000 άρθρα στην ελληνική, την ώρα που στη φλαμανδική (γλώσσα ανάλογου πληθυσμιακού μεγέθους) είναι περισσότερα από ένα εκατομμύριο. «Πιστεύουμε ότι φταίει το ψηφιακό χάσμα. Στην Ελλάδα υπάρχει ήλιος», λέει η κ. Βάσια Πιέρρου, εκ μέρους της εταιρείας PostScriptum, η οποία διοργάνωσε μια σειρά ειδικών σεμιναρίων για τη μόδα, που προηγήθηκαν του Μαραθωνίου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στην επαγγελματική κοινότητα του κλάδου για τη συγγραφή των άρθρων.
Τις ομιλίες δεν παρακολούθησαν μόνον οι συνήθεις εθελοντές «βικιπαιδιστές» και φοιτητές, αλλά -μαζί τους- σχεδιαστές μόδας, ενδυματολόγοι, θεατρολόγοι, ακαδημαϊκοί με πεδίο εξειδίκευσης στη λαογραφία, την κλωστοϋφαντουργία, μουσειολόγοι, καθηγητές Πληροφορικής, ιστορικοί Τέχνης, ιστορικοί μόδας, εκπαιδευτικοί κ.ά.
Οι νέες τεχνολογίες
«Εχει παρέλθει η εποχή των εντύπων. Η Wikipedia δεν αντικαθιστά τη βιβλιογραφία και τις βιβλιοθήκες, όμως είναι το πρώτο βήμα, όταν ξεκινάει κανείς να κάνει έρευνα» λέει ο κ. Γιώργος Πρινιωτάκης, καθηγητής της σχολής τεχνολογικών εφαρμογών του ΑΕΙ Τεχνολογίας Πειραιά, που συμμετείχε στο γεγονός ως εθελοντής. «Προτρέπω τους φοιτητές μου να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να χρησιμοποιούν τα social media γιατί όλα πάνε προς τα εκεί» εξηγεί ο ίδιος. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του γνωστού σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη, ο οποίος δεν μίλησε μόνο για την ιστορία της ελληνικής ενδυμασίας, αλλά και για τη δυνατότητα αναβίωσης μιας βιομηχανίας μόδας με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Στο περιθώριο των σεμιναρίων, τρεις συντάκτες της ελληνικής Wikipedia μυούσαν τους εθελοντές στα μυστικά της μεγαλύτερης online εγκυκλοπαίδειας. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές πηγές και βιβλία του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ενώ φωτογραφίες ανέβηκαν στα Wikimedia Commons για να εικονογραφηθούν τα σχετικά λήμματα. Οι νέοι συγγραφείς λημμάτων καταχώρισαν την ίδια και τις επόμενες ημέρες περισσότερα από 20 νέα άρθρα, όμως ακόμα περισσότερα είναι υπό συγγραφή. Ο επόμενος μαραθώνιος συγγραφής, την Τετάρτη, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, αφορά τη συγγραφή άρθρων για την 25η Μαρτίου (http://www.25marcheditathon.gr/)· 26 σχολεία από πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.