Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Παραιτείται ο δήμαρχος της Άγκυρας μετά από πιέσεις Ερντογάν

Ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του, έπειτα από πιέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει τονίσει ότι θέλει να ανανεώσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019.

Ο 68χρονος Γκιοκτσέκ, μακροβιότερος δήμαρχος στην Τουρκία, ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα παραιτηθεί το ερχόμενο Σάββατο, έπειτα από την συνάντησή του με τον Ερντογάν στο προεδρικό παλάτι.

Τέσσερις ακόμη δήμαρχοι που προέρχονται από το AKP έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους τις πρόσφατες εβδομάδες, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς.

Η νίκη του «όχι» σε 17 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ? ανάμεσα σε αυτές η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα – στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενίσχυε τις εξουσίες του προέδρου ανησύχησε την τουρκική ηγεσία, μολονότι το «ναι» επικράτησε σε πανεθνική κλίμακα.

«Τρεις δήμαρχοι του κόμματός μας έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα τις παραιτήσεις τους και έπονται τρεις ακόμη. Πιστεύω ότι θα παραιτηθούν και αυτοί το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει ο Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, πριν την παραίτηση του Γκιοκτσέκ και ενός ακόμη δημάρχου.

Ο δήμαρχος της Προύσας ανακοίνωσε επίσης σήμερα την παραίτησή του, ενώ ο δήμαρχος της Μπαλικεσίρ εξέδωσε ανακοίνωση για πιθανή παραίτησή του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων