Τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις παρακολουθήσεις, ανεβάζει δημοσίευμα της εφημερίδας «TA ΝΕΑ» που αποκαλύπτει την έκθεση του Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού. Σημειώνεται ότι για το Pegasus διενεργείται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ερευνητές του καναδικού εργαστηρίου που πραγματοποίησαν ενδελεχή έλεγχο σε παγκόσμια κλίμακα ανακάλυψαν ότι οι παρακολουθήσεις με το «Pegasus» πραγματοποιούνταν σε 45 χώρες με τη χρήση περίπου 35 «κόμβων»-διαχειριστών. Όσον αφορά στη χώρα μας, οι παρακολουθήσεις-υποκλοπές πραγματοποιούνταν μέσω του κόμβου «Blackbird», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για υφαρπαγές δεδομένων από κινητά σε χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Κουβέιτ, η Λιβύη, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, η Υεμένη, η Αίγυπτος, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς κ.λπ.
Η έκθεση του καναδικού εργαστηρίου σημειώνει ότι η εισβολή του παράνομου λογισμικού στα κινητά των ελληνικών στόχων έγιναν μέσω του δικτύου της Otenet SA που ήταν πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας την περίοδο 1996-2009 και την οποία φέρεται να χρησιμοποιούσαν και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ. Είναι ενδεικτικό ότι ο ιστότοπος Wikileaks είχε αποκαλύψει, τον Μάιο του 2018, απόπειρα προμήθειας παρόμοιου – ιταλικού – συστήματος από υπάλληλο της ΕΥΠ το 2014 με τη χρήση υπηρεσιακού mail της Οtenet.
Η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το δημοσίευμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για «το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη». Παράλληλα, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης:, αν γνώριζε για τη λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα, αν είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για την έκθεση του Citizel Lab, σε ποιες ενέργειες είχε προέβη, και αν έκανε ελέγχους η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν κατέληξαν κάπου.