Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια, ο Σέρβος και ο Αλβανός πρωθυπουργός!

Η πρώτη, ύστερα από 68 χρόνια, επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία έδειξε ότι το χάσμα στις σχέσεις των δύο χωρών δεν μπορεί εύκολα να γεφυρωθεί.

Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τη σημαία της “Μεγάλης Αλβανίας” στον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων των δύο χωρών επηρέασε και τη σημερινή συνάντηση των πρωθυπουργών Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Έντι Ράμα.

Αφορμή αυτή τη φορά ήταν μία φράση του Έντι Ράμα για το Κόσοβο στην κοινή συνέντευξη Τύπου. “Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν αλλάζει” δήλωσε ο Έντι Ράμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

“Δεν περίμενα μία τέτοια προβοκάτσια από τον Ράμα, δεν περίμενα να μιλήσει για το Κόσοβο. Τι δουλειά έχει μ΄ αυτό, το Κόσοβο δεν αφορά την Αλβανία. Το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι” απάντησε, σε έντονο ύφος, ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ακολούθησε διευκρινιστική τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, που άναψε ακόμη περισσότερο τα αίματα, αφού ο κ. Ράμα επανέλαβε τη θέση του για το Κόσοβο, συμπληρώνοντας ότι “θα ήταν καλύτερο για τη Σερβία να αποδεχθεί αυτό που αποδέχθηκαν δεκάδες χώρες, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσόβου”.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εμφανώς εκνευρισμένος, ξαναπήρε τον λόγο και μίλησε για “κατάχρηση της φιλοξενίας” από την πλευρά του Αλβανού πρωθυπουργού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “οι προσβολές κατά του οικοδεσπότη μιλούν για τις πραγματικές προθέσεις και τον χαρακτήρα του φιλοξενούμενου”.

Ο Έντι Ράμα άκουγε με ψυχραιμία τα λόγια του Σέρβου ομολόγου του και προσπαθώντας να τον ηρεμήσει δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόσθεση να προσβάλει κανέναν στη Σερβία. Ενδεικτικό της οργής που είχε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι και το γεγονός ότι μετά το πέρας της συνέντευξης έστρεψε την πλάτη προς τον Αλβανό πρωθυπουργό και απομακρύνθηκε από τον χώρο χωρίς να τον περιμένει, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες επισκέψεις.

Κατά την άφιξη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι δεν φαινόταν ότι κάτι θα πάει στραβά. Από την τελετή υποδοχής μέχρι και τη συνάντηση, όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Στις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε να υπογραφεί σύντομα συμφωνία για την ελεύθερη κίνηση των οπλιτών των δύο χωρών με την επίδειξη μόνο της αστυνομικής ταυτότητας.
Σε οικονομικό επίπεδο εκφράστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, με τη διευκόλυνση Σέρβων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία. Συμφωνήθηκε, επίσης, η κοινή προσέγγιση διεθνών ταμείων για την υλοποίηση έργων υποδομής, με κυριότερο τη σιδηροδρομική σύνδεση του Βελιγραδίου με το Δυρράχιο και τα Τίρανα.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου και πριν από την τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επεσήμανε, μάλιστα, ότι “ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών που θα ασχολείται με το μέλλον των δύο λαών και όχι με το παρελθόν”.

Λίγα λεπτά αργότερα, η ένταση που δημιουργήθηκε στη συνέντευξη απέδειξε ότι το παρελθόν συνεχίζει να καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, σήμερα, θα μιλήσει σε ημερίδα για την οικονομική συνεργασία Αλβανίας και Σερβίας, ενώ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο του Βελιγραδίου Σίνισα Μάλι. Αύριο, ο Έντι Ράμα θα επισκεφτεί τη νότιο Σερβία, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων