Οι αλυσίδες franchise αφορούν σε περίπου 20,000 καταστήματα, τα οποία σύμφωνα με σχετικές μελέτες παραμένουν βιώσιμα λόγω της συνεχούς υποστήριξης των μητρικών εταιρειών τους και του δυνατού brandname που διαθέτουν διατηρώντας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Από τους 673.400 απασχολουμένους στο εμπόριο, εκτιμάται ότι οι 98.500 «ανήκουν» στον κλάδο του franchising, ήτοι ποσοστό της τάξης του 15%. Πολλά από τα καταστήματα franchising, όπως εύκολα ο καταναλωτής μπορεί να διαπιστώσει είναι μικρού μεγέθους έως 250 τ.μ. ας πούμε…
Ε, αυτά τα καταστήματα είχαν εξαιρεθεί από τη λειτουργία κατά τις Κυριακές… «Παράλογο ;» που ρωτούσε και η χήρα Μήτση τον τοίχο. Κι αφού δεν της απαντούσε, «άρα λογικό».Κάπως έτσι μάλλον το είχε σκεφτεί και η πολιτική ηγεσία του Ανάπτυξης , με την παρτίδα όμως να σώζεται μόλις την τελευταία στιγμή, αφού έγινε αποδεκτή σχετική τροπολογία που δεν τα εξαιρεί.
Βγήκε και η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) να αξιολογήσει (μετά την ψήφιση της τροπολογίας) θετικά την ένταξή τους στην κατηγορία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αλλά βγήκαν και διάφοροι άλλοι να τσιρίζουν και να μιλούν για χατίρια σε πολυεθνικές κ.τ.λ.
Τόσον καιρό όσοι είχαν franchise διαμαρτύρονταν αλλά κανείς δεν τους άκουγε. Δεν άκουγε δηλαδή το αυτονόητο. Δείτε : ένα κατάστημα καλλυντικών έως 250 τ.μ. θα μπορούσε με το νέο νομοθετικό πλαίσιο να λειτουργεί αν ήθελε τις Κυριακές. Ένα κατάστημα καλλυντικών franchise έως 250 τ.μ. δεν θα μπορούσε…Τόσο απλά.
Ο “καλλυντικατζής” λοιπόν με το franchise έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Και θα μπορεί να λειτουργεί τις Κυριακές και θα χαρακτηρίζεται πλέον μικρομεσαία επιχείρηση…
Λογικό ;