Λουκέτο μπαίνει αύριο, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στον δημόσιο τομέα της χώρας, ενώ μεγάλη ταλαιπωρία αναμένεται για το επιβατικό κοινό με την στάση εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς που κήρυξαν στάση εργασίας λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.
Την συμμετοχή τους στην απεργία δήλωσαν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι αύριο δεν θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, όπως υπουργεία, νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία, πολεοδομίες, δήμοι.
Ειδικότερα αύριο χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς θα μείνει η Αθήνα από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ.
Στο μεταξύ δεν υπάρχει απόφαση για προκήρυξη απεργίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ καθώς με κοινό δελτίο τύπου τα σωματεία εργαζομένων σε ΟΑΣΑ και ΟΣΥ ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει απόφαση για προκήρυξη απεργίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Ωστόσο το δευτεροβάθμιο σωματείο Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για τους εργαζομένους στα οδικά μέσα διαμαρτυρόμενη για τη σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ για την παροχή συγκοινωνιακού έργου στα δεύτερα καθώς στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και προκειμένου να ενισχυθούν τα δρομολόγια, οι συγκοινωνίες της Αθήνας ενισχύθηκαν με ΚΤΕΛ. Μένει, πάντως, να φανεί η συμμετοχή των εργαζομένων στα λεωφορεία στην απεργία, από την οποία θα εξαρτηθεί και η εκτέλεση των δρομολογίων.
Αύριο στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, της ΑΔΕΔΥ στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ στις 10.00 στα Προπύλαια.
Νοσοκομεία
Απεργιακή κινητοποίηση έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου γιατροί και νοσηλευτές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, διεκδικώντας, την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων και κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) «η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή. Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης και οργής για τα παραμύθια της κυβέρνησης για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι «θα είναι καταστροφικό εάν η Δημόσια Υγεία προσαρμοστεί για άλλη μια φορά στην αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού, να σταματήσουν δηλαδή την λειτουργία τα χειρουργεία, οι καρδιολογικές μονάδες, εξωτερικά ιατρεία και να αυξάνεται έτσι η νοσηρότητα από άλλες αιτίες».
Σημειώνει επίσης ότι προκαλείται αναστάτωση στη λειτουργία των νοσοκομείων από τις μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών, για την στελέχωση νοσοκομείων αναφοράς για
τον κορoνοϊό.
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ ζητούν μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικά επαναλαμβανόμενα test στο υγειονομικό προσωπικό.
ΟΛΜΕ
Κάλεσμα στα μέλη της απηύθυνε η ΟΛΜΕ για την αυριανή απεργία σημειώνοντας ότι «στις 15 Οκτωβρίου θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία Και η κατάσταση παραμένει ακόμα εκρηκτική.
Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας».
Δάσκαλοι
Στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά με θράσος μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΔΟΕ.
Επίσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ, για τις «ασαφείς», όπως χαρακτηρίζει, οδηγίες σε περίπτωση κρούσματος, αλλά και για τη νέα λίστα για το ποιες κατηγορίες παθήσεων εντάσσουν τους εκπαιδευτικούς στις ευπαθείς ομάδες.
Έτσι, η ΔΟΕ συμμετέχει στην απεργία της ερχόμενης Πέμπτης, ζητώντας μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με μέγιστο τους 15, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.