Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα δίπολο μεταξύ της αποδέσμευσης από τα μνημόνια και της συνέχειας της οικονομικής επιτήρησης από τους δανειστές μας. Πρόσφατα είχα γράψει για την Τρόικα που έσπευσε να κόψει τη χαρά της κυβέρνησης για τις εξαγγελίες περί εξόδου από το μνημόνιο.
Στη χθεσινή συνάντηση του επιτελείου της κυβέρνησης με την Κριστίν Λαγκάρντ, τέθηκε από πλευράς της επικεφαλής του ΔΝΤ η επιτακτική ανάγκη παραμονής της Ελλάδας κάτω από την επιτήρηση της Τρόικας. Η κυβερνητική αποστολή επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει σε σχέδιο απεμπλοκής καταφεύγοντας σε κάποιου είδους στήριξη από Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Ο Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε εχθές ωστόσο ότι ακόμη και αν περάσει η χώρα σε φάση αποδέσμευσης, κάτι που ο ίδιος σίγουρα επιθυμεί, τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα για την επόμενη μέρα. Η Ντόρα Μπακογιάννη από τη μεριά της σημείωσε πως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα θα ήταν να βγει στις αγορές και μετά από ένα χρόνο να τιμωρηθεί από αυτές με αποτέλεσμα να επιστρέψουμε στα ίδια.
Μετά από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι ενώ η κυβέρνηση επιμένει πως πρόταγμα είναι η έξοδος στις αγορές, φωνές από τα κυβερνητικά κόμματα αποδέχονται ότι αυτό περιέχει κινδύνους. Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι κάθετη στο ότι υπάρχει ανάγκη για προληπτική γραμμή χρηματοδότησης της χώρας για το επόμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στον ίδιο τόνο, αφού δια του εκπροσώπου τύπου του Πάνου Σκουρλέτη επιμένει ότι δε θα δεχθεί συμφωνίες που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας. Σε ένα τρίτο μήκος κύματος η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη φαίνεται βέβαιη ότι βρισκόμαστε σε έξοδο από τα μνημόνια.
Από όλο αυτό το πολυφωνικό θέατρο του παραλόγου, δημιουργείται η αμφιβολία για τον αν και στην ίδια την κυβέρνηση πιστεύουν ότι η εθνική οικονομία είναι σε θέση να βγει στις αγορές ή αν αυτό γίνεται προκειμένου να περισώσει η κυβέρνηση κάτι από την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες. Είναι βέβαιο πάντως πως στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι αν δεν δοθεί κάποιος αέρας στην κυβέρνηση μετά η Τρόικα θα πρέπει να διαχειριστεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής του 50% του χρέους και αποπληρωμής του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης.