Για το αίτημα της αντιπολίτευσης που ζητά την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε: «Και δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο τέτοιο, ούτε να βρω κάτι άλλο αντίστοιχο σε κάποια άλλη Δημοκρατία εντός Ευρώπης. Με λίγα λόγια, τα κόμματα αυτά μάς λένε ότι κάθε φορά που δεν μας αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης εμείς θα την τραβάμε από το αυτί τη Δικαιοσύνη και θα την πηγαίνουμε στη Βουλή να της ζητάμε τον λόγο. Έχουν κάθε δικαίωμα να το λένε αλλά να τους πει κάποιος ότι αυτό δεν προβλέπεται στη Δημοκρατίας μας, δεν συμβαδίζει με τη Δημοκρατία μας, δεν έχει καμία σχέση με τη διάκριση των εξουσιών, είναι μαθήματα που ένας μαθητής νομικής τα μαθαίνει στο πρώτο έτος. Θεωρώ ότι το να το ακούει αυτό κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα, είναι το κόμμα του καταδικασθέντος 13-0 για πολύ σοβαρά αδικήματα παραβίασης των θεσμών, των παραυπουργείων δικαιοσύνης του έταιρου καταδικασμένου. Άρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μέρα στη δουλειά να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει η διάκριση των εξουσιών όταν κατά παραδοχή του κ. Κοντωνή αυτό έκανε. Αυτό ονειρεύονται, αυτό θέλουν να κάνουν. Το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ, που έχει παράδοση σεβασμού στους θεσμούς, να σέρνεται πίσω από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Κωνσταντοπούλου, επιβεβαιώνει ότι δεν θέλει να γίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση αλλά πράσινος ΣΥΡΙΖΑ με ρητορική που δεν καταλαβαίνεις τις διαφορές».
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου δίνει απαντήσεις και αναφέρεται σε πόρισμα 300 σελίδων. «Επειδή δεν τους άρεσε ένα σκέλος που απαλάσσει μία σειρά από κρατικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι αντίθετοι στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και στοχοποιούν την εισαγγελέα που έχει εκλεγεί με τα 4/5 της Βουλής. Άλλο ένα σοβαρό δείγμα ότι κάποια κόμματα φαίνεται ότι έχουν τσακωθεί με τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των θεσμών και της Δημοκρατίας», επεσήμανε.
«Επιτίθενται στη δικαιοσύνη επειδή δεν τους αρέσει μια απόφαση και λένε να έρθει ο εκπρόσωπος της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Τι θα απαντήσει η Βουλή είναι θέμα της Βουλής. Υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κλήσης δικαστικής εξουσίας όχι για να δώσει εξηγήσεις. Αυτό δεν προβλέπεται, είναι παράνομο, είναι άκυρο αίτημα. Προβλέπεται να έρθει εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, για ζητήματα δηλαδή διαδικαστικά», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια ο ίδιος και η κυβέρνηση έλεγαν ότι περιμένουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Είναι πάρα πολλές οι φορές που έχουμε ερωτηθεί για πολλές υποθέσεις και σεβόμαστε την υποχρέωσή μας να μη μπαίνουμε στα χωράφια της Δικαιοσύνης. Βγήκε, λοιπόν, ένα πόρισμα, το οποίο περιμένουμε να το διαβάσουμε. Έδωσε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις. Η Δικαιοσύνη μίλησε. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία σε όλα αυτά τα οποία είπε. Ένα μέρος της υπόθεσης προχωράει. Το ότι είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκτρωματικό Ποινικό Κώδικα, για αυτό δεν είπανε λέξη βέβαια. Τι να πούνε με τόσα που έχουν κάνει σε αυτόν τον Ποινικό Κώδικα. Τις απαντήσεις στη Δικαιοσύνη τις δίνει η Δικαιοσύνη. Δεν τις δίνουν τα κόμματα στα παράθυρα, ούτε τα τηλεδικαστήρια, ούτε οι ανακοινώσεις των κομμάτων. Ας μάθουν τα βασικά για τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου, ας μάθουν να σέβονται τις αποφάσεις ακόμα και αν δεν τους αρέσουν και βέβαια ας περιμένουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης πριν βγάλουν ανακοινώσεις συκοφαντώντας, κατηγορώντας, προδικάζοντας την καταδίκη πολιτών», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τη σύμπτωση στόχων της ΕΥΠ και του predator, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι αυτά δεν τα ερευνά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η απάντηση είναι στο πόρισμα της Δικαιοσύνης, εγώ δεν έχω να πω κάτι για αυτό», ανέφερε.
«Η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία δεν απαντά για λογαριασμό της δικαστικής εξουσίας σε μία δημοκρατία. Η δικαστική εξουσία απαντά στην συγκεκριμένη υπόθεση με ένα πόρισμα πολυσέλιδο. Οι απαντήσεις είναι στο πόρισμα το οποίο θεωρώ ότι θα γίνει γνωστό. Μία γενική εντύπωση του πορίσματος και οι βασικές παραδοχές του ήταν στην ανακοίνωση του Αρείου Πάγου», απάντησε σε παρεμφερή ερώτηση.
O νέος Επίτροπος της Ελλάδας
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς γιατί δεν επελέγη η ανανέωση του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν απάντησε: «Να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στον κ. Σχοινά για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε. Αυτό που συνέβαινε όλα τα χρόνια ήταν να μην έχουμε δεύτερη θητεία. Είναι μια επιλογή, μια νέα ευκαιρία με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα, στον κ. Τζιτζικώστα. Έναν άνθρωπο που ο κόσμος επιλέγει με υψηλά ποσοστά στην Κεντρική Μακεδονία. Ένας άνθρωπος γέννημα θρέμμα της ΝΔ, άνθρωπος και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και με διεθνή ευρωπαϊκή παρουσία, ένας νέος άνθρωπος που έχει καταφέρει να συνθέσει και να διατηρήσει αυτήν την εμπιστοσύνη από ψηφοφόρους που ανήκουν ιδεολογικά σε μεγαλύτερες επιμέρους ομάδες από αυτές που εκπροσωπεί η ΝΔ. Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι γέννημα θρέμμα της ΝΔ και ως πρωθυπουργός προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, με μία προσεκτική διεύρυνση να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα. Επισημαίνω τον σημαντικό ρόλο της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας και στην επόμενη πενταετία. Η Ελλάδα θέλει να είναι ακόμα πιο δυνατή τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη για να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα».
Σε ερώτηση για το χαρτοφυλάκιο που θα έχει ο κ. Τζιτζικώστας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως δεν το γνωρίζουμε, είναι απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και είναι όλο και πιο ισχυρή και μέσα στην Ευρώπη.
Σε άλλη ερώτηση, εάν η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία και τι αυτή περιλαμβάνει, είπε πως «η απάντηση είναι όχι» και ότι «δεν θα υπάρχει βαθύτερη εμπλοκή όπως την περιγράφετε».
Για μείωση της ανεργίας και ακρίβεια
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι χθες είχαμε πολύ καλό νέο στο μέτωπο της μείωσης της ανεργίας και πως προφανώς υπάρχει συνέχεια σε αυτήν την πολιτική για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σημείωσε ότι είχαμε ακόμα δύο ενθαρρυντικά νέα. Μείωση συνολικά στο σούπερ μάρκετ 1,5% σε σχέση με τον περασμένο μήνα και η προσωρινή εκτίμηση του πληθωρισμού τροφίμων φέρνει την Ελλάδα στο 1,4%. «Ήταν ο πιο δύσκολος επιμέρους δείκτης του πληθωρισμού για πολλούς μήνες. Για έναν ακόμα μήνα η πολιτική της χώρας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι αποδίδει περισσότερο. Ο στόχος είναι να μιλάμε μόνο για μειώσεις τιμών μηνα με τον μήνα. Βασικό όπλο είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων», τόνισε.
Για την αναβολή στο αίτημα αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη και ποιες είναι οι προσδοκίες ενόψει της εκλογικής διαδικασίας στη Χειμάρρα, κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι θέλουμε να αποτυπωθεί η λαϊκή βούληση και να μεταφραστεί σε ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκείνου που θα επιλέξουν οι πολίτες. «Στην περίπτωση του Φρέντη Μπελέρη δεν ήταν αυτονόητο. Το ζήτημα αυτό το αναγάγαμε σε κορυφαίο ζήτημα κράτους δικαίου. Ο Φρέντη Μπελέρης θα είναι δυνατός κρίκος της προάσπισης του κράτους δικαίου. Και άλλοι το έκαναν ζητώντας να κοπούν χρήματα για τη χώρα τους. Την έκθεση για το κράτος δικαίου πολύ δύσκολα θα την ξεπεράσουν οι συκοφάντες της χώρες εντός και εκτός συνόρων», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που κάνει λόγο για συγχωροχάρτι όσον αφορά τη νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών σε αιγιαλούς, ανέφερε πως αυτή η διάταξη δεν προβλέπει κανένα συγχωροχάρτι στις παρανομίες στους αιγιαλούς και όσα έχουμε δει αυτό το καλοκαίρι αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο.
Σχετικά με τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του Ισραήλ και αν θα μπορούσε η Αθήνα να μεσολαβήσει για αυτοσυγκράτηση, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως η ελληνική Πολιτεία έχει κρατήσει στάση αρχής στα θέματα της Μέσης Ανατολής. «Αυτή η κατάσταση μας προβληματίζει. Χρειάζεται να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι η στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα την καθιστά πολύ ισχυρή και δεν γεννά λόγους ανησυχίας για τους πολίτες. Εμείς στηρίξαμε την κατάσταση με βάση το διεθνές δίκαιο. Ακόμη και σήμερα έχουμε εξασφαλίσει να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους δρώντες στην περιοχή», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά ανακοίνωση του κ. Θεοδωρικάκου, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2023, για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τόνισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση πάνω σε μία δικαστική απόφαση. Όπως σε κάθε υπόθεση δολοφονίας, έτσι και σε αυτήν δεν υπάρχει κάποιος που να μη θέλει να βρεθούν οι δολοφόνοι. Και όσοι ισχυρίζονται τα αντίθετα είναι κοινοί συκοφάντες. Στη χώρα μας, το ποσοστό εξιχνίασης των ανθρωποκτονιών είναι 90%. Αλλά, όπως και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, υπάρχουν, δυστυχώς, δολοφονίες ανεξιχνίαστες. Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι και στη συνέχεια κατηγορούμενοι, αλλά όπως σε κάθε δημοκρατία το αν κάποιος είναι αθώος ή ένοχος το αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Δεν το αποφασίζουν τα τηλεπαράθυρα και οι τηλεδικαστές. Είναι δύσκολο κάποια κόμματα να τα καταλάβουν. Είναι δεδομένο ότι με βάση αυτήν την απόφαση η έρευνα αυτή παραμένει ανοικτή και πρέπει οι Αρχές να σπεύσουν να δοθούν απαντήσεις. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες, έτσι λειτουργούν οι θεσμοί. Αδιανόητο να κατηγορείται η κυβέρνηση, ένα κόμμα με βάση αν εξιχνιάστηκε μία δολοφονία».
Τέλος, για το ζήτημα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν είμαστε σε σημείο αντιμετώπισης επισιτιστικής κρίσης και πως το σχέδιο αντιμετώπισης είναι υποδειγματικό αν δει κανείς τους αριθμούς σε άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα.