Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Παραπλανητικές αγγελίες στο Διαδίκτυο για δήθεν ευκαιρίες ενοικίασης κατοικιών

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο αγγελίες με απατηλό-παραπλανητικό περιεχόμενο, σύμφωνα με τις οποίες προσφέρονται και στην Ελλάδα δήθεν ευκαιρίες μίσθωσης-ενοικίασης κατοικιών από ιδιώτη σε ιδιώτη.

Προκειμένου να είναι πειστικές οι αγγελίες αυτές, συχνά γίνεται αναφορά για μεσολάβηση γνωστής επιχειρηματικής διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης σπιτιών ή για τη μεσολάβηση επιχειρηματικών ιστοτόπων που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ η επικοινωνία με τους υποτιθέμενους αγγελιοδότες επιδιώκεται να πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους χρήστες του Διαδικτύου ότι πολλές από αυτού του είδους οι αγγελίες έχουν ως απώτερο σκοπό να πείσουν-να «ψαρέψουν» ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούν μέσω Διαδικτύου να νοικιάσουν κατοικία, ώστε να αποστείλουν κατά περίπτωση:

-σημαντικό χρηματικό ποσό, ως προκαταβολή για τη δήθεν προσφερόμενη προς ενοικίαση κατοικία, με προτροπή από τους επιτήδειους τα ποσά αυτά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών,

-προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, Α.Φ.Μ. κλπ),

-προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς αριθμούς πιστωτικών καρτών-pin numbers, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ κλπ).

H Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτρέπει τους χρήστες του Διαδικτύου να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα.

Αντιθέτως, συνιστά:
-Να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου αγγελιοδότη και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου.

-Να διασταυρώνεται-επιβεβαιώνεται η φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.

-Να αξιολογούνται προσεκτικά τα στοιχεία επαφής που δίνονται σε αγγελίες μέσω Διαδικτύου ή σε σχετικά e-mails και να δίνεται προσοχή εάν υπάρχουν ανορθογραφίες ή κάποια διεύθυνση e-mail που δεν αναφέρει το όνομα της εταιρείας ή του αγγελιοδότη. Ακόμη να παρατηρείται εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, καθώς αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία.

-Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσύνδεσμοι (links) όταν ελέγχονται οι πηγές των διαδικτυακών αγγελιών. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται προσοχή σε άλλη μορφή απάτης που μοιάζει με το «ψάρεμα» (phishing) και λέγεται «pharming» (παραπλάνηση), η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες διαδικτύου (web) σε απομιμήσεις, με σκοπό την κλοπή προσωπικών στοιχείων τους.

-Να δημιουργείται, τέλος, εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας άλλος λογαριασμός για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων