Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015: η ημέρα της στάσης πληρωμών!

Γράφει ο Ceteris Paribus

Παρόλο που έχει κινητοποιηθεί όλος ο… πλανήτης (από τον Ομπάμα, τον Λιου και τη Λαγκάρντ μέχρι τους πάσης φύσεως και ρόλου Ευρωπαίους παράγοντες) όλα είναι στην κόψη του ξυραφιού, μία μόλις μέρα πριν την κρίσιμη δόση των 298 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Αφού ανακοίνωσε επίσημα ότι το σχέδιο των δανειστών «δεν αποτελεί βάση συζήτησης» και αφού έστειλε τη δική του τελική πρόταση των 47 σελίδων, αφού εξάντλησε κάθε περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας πάει σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατευθείαν από το Ελληνικό όπου προσγειώνεται το μεσημέρι.

Η παρουσία του είναι σημαδιακή, καθώς έχει να συμμετάσχει στο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ περίπου ένα μήνα. Αν όμως οι μέχρι τώρα απουσίες του σηματοδοτούσαν την απόφασή του να καταλήξει σε συμφωνία, έστω και επώδυνη, παρά τις αντιδράσεις του κόμματος, η σημερινή του συμμετοχή στη Γραμματεία σηματοδοτεί κάτι άλλο: το μήνυμα προς το κόμμα ότι τα τελεσίγραφα των δανειστών δεν μπορούν να γίνουν δεκτά και άρα… γενική κινητοποίηση, καθώς μπαίνουμε σε συνθήκες κρίσης και άρα διαχείρισης της κρίσης!

Η μεγαλοπρεπής εισαγωγή σ’ αυτή τη φάση κρίσης θα είναι η διαφαινόμενη μη πληρωμή της αυριανής δόσης των 298 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση θεωρείται ειλημμένη, η δε κυβερνητική ανακοίνωση ότι η πρόταση των δανειστών δεν μπορεί να αποτελέσει «βάση συζήτησης» θεωρείται ότι ουσιαστικά την προαναγγέλλει…

Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι είναι ποια οικονομικά και πολιτικά μέτρα «διαχείρισης κρίσης» θα επιλέξει πλέον η κυβέρνηση.

Βεβαίως, ευρισκόμενοι στην «τελική φάση της τελικής φάσης» των διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Όμως, η εκατέρωθεν κατάθεση επίσημων προτάσεων, η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση και η αυριανή Παρασκευή που δεν μπορεί να… αναβληθεί, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα σήμερα. Όσο για την παραίνεση των ΗΠΑ να βρεθεί λύση το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της Συνόδου των G-7, αφενός δεν είναι ρεαλιστική, αφετέρου παραπέμπει στις μέρες μετά την Παρασκευή…

Υ.Γ. 1 Η δήλωση του Μανόλη Γλέζου, που διαβάστηκε μονόπλευρα σαν έμμεση έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα να «μη διανοηθεί» να φέρει μνημονιακή συμφωνία, τώρα πρέπει να διαβαστεί και από την άλλη της πλευρά: σαν προανάκρουσμα της επιλογής για ρήξη…

Υ.Γ. 2 Είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να επαληθευτούν πανηγυρικά οι διαπιστώσεις του άρθρου μας «Το ‘‘blame game’’ του Αλέξη Τσίπρα»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων