Παρά το θετικό κλίμα που περιγράφουν το ΤΑΙΠΕΔ και η αζέρικη Socar για την επικείμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, η πραγματικότητα είναι ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικά ανατολίτικο παζάρι. Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή ότι στο Αζερμπαϊτζάν, παρότι δεν ακούς τους μουεζίνηδες να καλούν τους πιστούς στην προσευχή, οι άνθρωποί του διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ανατολίτη, ιδίως όταν πρόκειται να κερδίσουν κάτι παραπάνω από μια συναλλαγή.
Τα λέμε αυτά επειδή στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται για το τίμημα, και ενώ αυτό σε χονδρικές γραμμές έχει οριστεί στα 400 εκατομμύρια ευρώ, οι διαπραγματευτές έχουν θέσει θέματα για διευθέτηση σε βάρος του πωλητή, εκκρεμοτήτων με την ΕΕ και με απαιτήσεις πελατών του ΔΕΣΦΑ, που τα ποσά τους είναι ελάχιστα σε σχέση με το τίμημα ή τα έσοδα που θα έχουν από την εταιρεία. Μιλάμε για δικαστικές εκκρεμότητες ή εικαζόμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία όταν και αν τελεσιδικήσουν θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της εταιρείας.
Έτσι, προκειμένου οι αγοραστές να μη ζημιωθούν, ζήτησαν τα ποσά αυτά να λογαριαστούν στο ρυθμιζόμενο λειτουργικό κόστος της εταιρείας και έτσι να επιβαρύνουν τα τέλη χρήσης του δικτύου. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, και επειδή η λειτουργία των διαχειριστών των ενεργειακών δικτύων είναι απολύτως ρυθμιζόμενη από τις Οδηγίες της ΕΕ και την εθνική νομοθεσία, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε εμπλοκή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που σύμφωνα με το Νόμο γνωμοδοτεί για τα θέματα αυτά.
Μέχρι λοιπόν, να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές και να ανοίξουν σαμπάνιες στο ΤΑΙΠΕΔ θα υπάρξει ένα μικρό σασπένς. Εξ άλλου να μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ επίκειται να ανακοινωθεί από το Μπακού, η επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη, έργο που με πολλές πιθανότητες πλέον διεκδικεί και ο αγωγός ΤΑΡ με διέλευση από την Ελλάδα.