Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Παράταση προθεσμίας αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκ μέρους πολιτών και ΟΤΑ για τους δασικούς χάρτες.

Αυξάνεται κατά 45 ημέρες, φθάνοντας στις 105 (αντι των προβλεπόμενων σήμερα 60 ημερών) η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλη.

Την παράταση προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ και, όπως είπε, σύντομα θα έρθουν στην Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τα οποία θέματα προέκυψαν από την όλη διαδικασία.

Αρχικώς, η κατατεθείσα τροπολογία προέβλεπε παράταση κατά 30 ημέρες, όμως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση που αυξάνει το όριο στις 45 ημέρες. Με την ίδια τροπολογία εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών «οι εκτάσεις που έχουν ανακηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών και δεν αποτέλεσαν/ δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, για τις οποίες εκτάσεις είναι υποχρεωτική η εφαρμογή αυτεπαγγέλτως της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 44 παρ. 4 ν.998/1979) σχετικά με τη διαδικασία άρσης αναδασώσεων ή την ανάκληση ή τροποποίηση απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας κατά τα οριζόμενα».

Έως τώρα έχουν αναρτηθεί από τις υπηρεσίες δασικοί χάρτες που καλύπτουν 47,1 εκατομμύρια στρέμματα. Παρόλα αυτά, 1,5 εκατομμύρια στρέμματα, αν και χαρακτηρίζονται ως δασικά, θεωρούνται αγροτική γη και έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αγροτικών επιδοτήσεων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων