Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Παράταση του προγράμματος ίσως η μόνη λύση του αδιεξόδου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η κυβέρνηση ζητά μία εννιάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ethnos.gr. Τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν μέρος της χρηματοδότησης του ελληνικού αιτήματος.

Ως αντάλλαγμα η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει ζητήματα που ως τώρα θεωρούνται αγκάθια όπως τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για τίποτα ακόμη. Ο στόχος θα είναι η άρση της αβεβαιότητας που ταλανίζει την αγορά και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία. Την εκτίμηση ότι απομένουν λίγα ζητήματα ακόμη προς διευθέτηση στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.», αναφέρει το ethnos.gr σε δημοσίευμά του.

Είναι πολύ πιθανό οι αναφορές για το πόσο κοντά είναι η συμφωνία να οφείλονται σε αυτή τη συζήτηση που έβαλε η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι προκειμένου να βγάλει τη συζήτηση από το αδιέξοδο, τουλάχιστον προσωρινά. «Μια συμφωνία είναι πιθανή περισσότερο, παρά ποτέ», δήλωσε εχθές ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων