Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Παράταση των ελέγχων στα σύνορα ζητούν Γερμανία και Γαλλία

Υπό τον φόβο μελλοντικών τρομοκρατικών χτυπημάτων, η Γαλλία και η Γερμανία, πρότειναν την παράταση των συνοριακών ελέγχων  εντός της ζώνης, ελεύθερης κυκλοφορίας, Σένγκεν,για τέσσερα χρόνια, αντί για τα προβλεπόμενα δύο. Η Συνθήκη ορίζει πως σε περίπτωση ύπαρξης απειλής της δημόσιας ασφάλειας, μπορούν να πραγματοποιούνται έλεγχοι από έξι μήνες έως και δύο χρόνια.

Σημειώνεται πως όταν η μεταναστευτική κρίση ήταν στο ζενίθ της  το 2015, η Δανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία και η Γερμανία, ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τους ελέγχους στα σύνορά τους- δικαίωμα που έχουν έως και τον Νοέμβριο.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας  Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστήριξε πως το καθεστώς της Σένγκεν, δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις αυξανόμενες προκλήσεις της νέας πραγματικότητας.

Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει  ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Γιούνκερ, καθώς την Πέμπτη, ανέφερε, πως τα σύνορα της  ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας πρέπει να διευρυνθούν, ώστε να συμπεριλάβουν τόσο την Ρουμανία, όσο και την Βουλγαρία.  Έκανε σαφές, επίσης, ότι οι  Ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοί, που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τα ανοιχτά σύνορα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων