Το πάγωμα των νέων αντικειμενικών αξιών για έξι μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων ζητούν από την κυβέρνηση συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, δικηγόροι, κατασκευαστές ακινήτων, επαγγελματίες και μεσίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για «Σισύφειο μαρτύριο» στην έκδοση και συγκέντρωση των δικαιολογητικών που είναι αναγκαία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η συλλογή των απαραίτητων εγγράφων από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους αποτελεί τιτάνιο αγώνα. Μάλιστα, επειδή τα περισσότερα δικαιολογητικά έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ, και αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα και να πρέπει να επανεκδοθούν με αποτέλεσμα «οι άμεσα εμπλεκόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες, παρά τη συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Υδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητης «πιστοποιητικοκρατίας».
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει χρονική ανάσα στους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να μην προλάβουν έως τις 31 Δεκεμβρίου να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους λόγω της αύξησης των αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου 2022 για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές.
Συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα υπογραφής των συμβολαίων και μετά την 1η Ιανουαρίου με τις σημερινές τιμές υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ για γονικές παροχές και δωρεές η ΑΑΔΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ στα αρχικά σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν να δοθεί παράταση 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022, μετά τη βροχή αιτημάτων από ιδιοκτήτες και αρμόδιους φορείς εξετάζεται η παράταση να είναι μεγαλύτερη για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια και να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και έξοδα που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες και τους φορείς η 15ήμερη παράταση για την υπογραφή των συμβολαίων «δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αφού στις 31.12.2021 λήγουν τα περισσότερα πιστοποιητικά και από την 1.1.2022 θα χρειάζεται και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου». Για τον λόγο αυτό ζητούν να δοθεί αμέσως εξάμηνη παράταση του ισχύοντος πλαισίου αντικειμενικών αξιών, αλλά και βεβαίωσης μηχανικού αντί της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου / αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις εμπράγματες συναλλαγές.
Όπως λένε, το Δημόσιο «έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από την παράταση αυτή, καθώς θα εισπράξει έσοδα από τις συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν, ενώ αντίθετα, πολλές ανολοκλήρωτες συμβολαιογραφικές πράξεις θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες καθώς θα κριθούν ασύμφορες πια για τους συναλλασσόμενους».
Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι Δημήτρης Βερβεσός (δικηγόροι), Γιώργος Ρούσκας (συμβολαιογράφοι), Γιώργος Καββαθάς (επαγγελματοβιοτέχνες), Δημήτρης Καψιμάλης (κατασκευαστές), Αρτεμις Μαυράκη (μεσίτες), Στράτος Παραδιάς (ιδιοκτήτες ακινήτων).