Την ώρα που η Άγκυρα στήνει μεθοδικά σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις, στις οποίες αποδίδει εθνικιστικά χαρακτηριστικά.
«Πίσω από την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα, με επίκεντρο την υποτιθέμενη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, υποκρύπτεται μια εδραιωμένη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα, το καθεστώς της Κύπρου και την πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διαμάχη εξυπηρετεί επίσης την εγχώρια εθνικιστική ατζέντα πριν από τις εκλογές», αναφέρεται στην Έκθεση του Παρατηρηρίου.
Η έκθεση όμως είναι καταπέλτης και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει συστηματικά το καθεστώς Ερντογάν.
Νέο έμμεσο κάλεσμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα να απέχει από τις προκλήσεις με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι.
«Πιστεύουμε ότι η εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται […] Καλούμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο τις εντάσεις θα αυξήσουν και δεν θα βοηθήσουν κανέναν», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Αμφισβήτηση εκ των έσω
Την ίδια ώρα αμηχανία προκαλεί στην Άγκυρα η απόφαση δικαστηρίου της Λιβύης, με βάση την οποία το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης οφείλει να «παγώσει» την εφαρμοστική συμφωνία του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, για έρευνες υδρογονανθράκων. Εν τω μεταξύ στην Τρίπολη βρίσκεται ο διευθυντής της CIA.
Σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, απαιτεί ο Νίκος Δένδιας.
«Μια προσωρινή κυβέρνηση νομίζω ότι δεν μπορεί να σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού Ντιμπέιμπα, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης εμφανίζεται διαλλακτικός όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και με την Ελλάδα, αποδεχόμενος το δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια.
«Όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες εξεύρεσης φιλικών λύσεων με χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος», ανέφερε ο Μοχάμεντ Αούν.
«Υπάρχει ένας χώρος κοινού ενδιαφέροντος οριοθέτησης των ζωνών, που αφορά μια σειρά από χώρες, ανάμεσα στις οποίες σίγουρα δεν είναι η Τουρκία. Νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Θερμή ήταν υποδοχή του Νίκου Δένδια, στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου στην Άκρα της Γκάνας. Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Γκανέζα ομόλογό του.
«Η Γκάνα είναι ένας φυσικός εταίρος της Ελλάδας που έχει υπογράψει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι μια χώρα που πιστεύει στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Τηλεφωνική συνομιλία με το νέο υπουργό Άμυνας του Ισραήλ είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου και επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.
Στην υπογραφή της διακήρυξης για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο, μήκους 35 χιλιομέτρων προχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr