Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Παρέμβαση εισαγγελέα για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Έρευνα παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, εξαιτίας των καθυστερήσεων, κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών ζητά να ερευνηθούν οι ενέργειες που έγιναν προκειμένου να «ξεκολλήσει» το έργο, όπως επίσης εάν ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από ενδεχόμενη υποχρέωσή του να καταβάλλει αποζημιώσεις «μαμούθ», εξαιτίας ενεργειών, πράξεων ή παραλείψεων φυσικών ή νομικών προσώπων.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε επώνυμη καταγγελία από ορκωτό ελεγκτή, ο οποίος, στο πλαίσιο της έρευνας, θα κληθεί να καταθέσει ενόρκως τα όσα καταγγέλλει.

Χαρακτηριστικό των όσων αναφέρει είναι ότι ενώ έχει παρέλθει το 90% του χρόνου αποπεράτωσης του έργου (με αφετηρία το έτος 2006) εντούτοις έχει υλοποιηθεί μόνο το 23% των εργασιών.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καλούνται να διερευνήσουν εάν έγιναν ενέργειες ή παραλείψεις από πλευράς δημοσίων λειτουργών, που συνέτειναν στην καθυστέρηση του έργου, όπως επίσης εάν υφίστανται παρελκυστικές αιτήσεις ακυρώσεων και – εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο – εάν το Δημόσιο έχει προσφύγει στα δικαστήρια, σχετικά με ζημιά που υπέστη, από τέτοιου είδους ενέργειες τρίτων.

Ακόμη, οι ελεγκτικοί υπάλληλοι θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τις μελέτες αρχαιολογικών ερευνών και τους προϋπολογισμούς σύνταξής τους, ενώ στο «μικροσκόπιό» τους θα μπει και η σύμβαση αναδοχής του έργου για να διαπιστωθεί κατά πόσο προβλέφθηκαν ειδικοί όροι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πληρωμής αποζημιώσεων, συνδεόμενες με αρχαιολογικές ανασκαφές, απαλλοτριώσεις κ.ά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων