Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Το χθεσινό δημοψήφισμα φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις θετικές και αρνητικές σε όλη την διεθνή κοινότητα. Μέσα στις θετικές αντιδράσεις είναι και η αποστολή επιστολής από τέσσερα μέλη του Κογκρέσου προς τη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να έχει μία ευελιξία στην στάση της προς την χώρα μας που βιώνει δύσκολες ώρες λόγω της χρεοκοπίας και του κλεισίματος των τραπεζών
Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι: «Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη με μία ισχυρή εντολή για να αλλάξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, φυσικά, αυτό το αποδεχόμαστε πλήρως. Όπως πάντα, θα επιδείξουμε ευελιξία»
Η επιστολή καταλήγει με μία προειδοποίηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού λήψης αποφάσεων στον διεθνή οικονομικό οργανισμό. «Θα είναι δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή, εάν το ΔΝΤ θεωρηθεί υπεύθυνο για περαιτέρω ζημία της ελληνικής οικονομίας, όπως και για τις προβλεπόμενες σήμερα συνέπειες τυχόν οικονομικής καταστροφής».
«Σας καλούμε να επιδείξετε την υπεσχημένη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες». Η επιστολή υπογράφεται από τους Αλαν Γκρέισον, Μπέρναρντ Σάντερς, Τζον Κόνιερς και Ραούλ Γκριχάλβα.
Μέσα στην επιστολή περιλαμβάνονται πολλά από τα λανθασμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Χαρακτηριστικά η επιστολή κάνει λόγο για το δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, ο οποίος περιορίσθηκε κατά 19%, ενώ εξασφαλίσθηκε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη τον περασμένο χρόνο και μειώθηκαν κατά 36% οι εισαγωγές.
Οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν ότι το ίδιο το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε από τους πιστωτές την τελευταία πενταετία είχε πολύ καταστροφικότερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Η επιμονή του ΔΝΤ για εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος μεγαλύτερου του 4% του ΑΕΠ για “πολλά χρόνια”, ώστε να γίνεται δυνατή η αποπληρωμή του χρέους, αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ότι ήταν εσφαλμένη.
Τέλος, θεωρούν πως με την πίεση που έχει ασκηθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση έχει προκληθεί το κλείσιμο των τραπεζών, και η μη δυνατότητα εξεύρεσης συμφωνίας πρόκειται να έχει αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, η οποία θα καταρρεύσει, αλλά και για την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.
Εν κατακλείδι, το κλείσιμο της επιστολής και η απειλή βέτο στο νέο μηχανισμό λήψης αποφάσεων που θέλει να περάσει από το Κογκρέσο το ΔΝΤ δείχνει μία έντονη παρέμβαση από πλευράς του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Γενικά, το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει έντονες παρεμβάσεις είτε υπέρ είτε κατά της Ελλάδας λόγω της ανησυχίας που υπάρχει σχετικά με το ποιες θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από μία ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.