Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ως κατεξοχήν αρμόδιος για τραπεζικά ζητήματα, ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Eurobank, δημοσίευσε στους Financial Times ένα άρθρο – παρέμβαση σχετικά με τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς το ευρύτερο ελληνικό τραπεζικό τομέα για ανακεφαλαιοποίηση, ενώ ο ίδιος προτείνει την περαιτέρω ενασχόληση με την επίλυση των κόκκινων δανείων που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καραβίας σε άρθρο του με τίτλο «Δώστε χώρο στις ελληνικές τράπεζες να ασχοληθούν με τα κόκκινα δάνεια» («Give Greek banks room to deal with bad loans»), αναφέρει τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στις τράπεζες η διεξαγωγή AQR, που αποτελεί απαίτηση του ΔΝΤ.
Στην ουσία το ΔΝΤ επιμένει πως πρέπει να ξεκινήσει ένας κύκλος ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και μιας επιπλέον ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν υπερισχύσει το ΔΝΤ, θα πρόκειται για την τέταρτη κεφαλαιακή ένεση τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την εύλογη απορία των μετόχων των τραπεζών ως προς τον λόγο που θα προτιμηθεί μία τέταρτη ανακεφαλοποίηση, αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή στις προσπάθειες ανάκτησης εμπιστοσύνης των τραπεζών.
Ακόμη, ο κ. Καραβίας τονίζει πως λύδια λίθος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η δυνατότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενώ ο ίδιος πιστεύει πως πλέον οι τράπεζες διαθέτουν τα νομικά εχέγγυα για να μπορέσουν να πουλήσουν τα χαρτοφυλάκια των «κόκκινων δανείων».
Θεωρεί επίσης πως η δημόσια αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση αυξάνει τον ηθικό κίνδυνο. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια ατζέντα και έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να μείνουν προσκολλημένες στο σχέδιο που συμφώνησαν με τον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό για την μείωση του όγκου των NPLs και την μεγιστοποίηση της ανάκτησης δανείων.
Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρει πως: «Η τράπεζα μου, η Eurobank, είναι βέβαιη ότι θα φέρει αποτελέσματα. Στο μεταξύ, ασφαλώς και είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και σε οποιοδήποτε stress test μπορεί να ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδας. Για να αποκατασταθεί η ομαλότητα και ένα νέο επιχειρηματικό ήθος χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Ένα λεπτομερές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα έχει συγκροτηθεί σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και είναι καθοριστικής σημασίας για όλους να ακολουθήσουμε ότι έχει συμφωνηθεί.»