Ο ποταμός Σηκουάνας, «σκηνή» της τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αλλά και αγωνισμάτων (ανοιχτή κολύμβηση και τρίαθλο), ήταν ακόμα μολυσμένος ένα μήνα πριν από την έναρξη των Αγώνων.
Σύμφωνα με αναφορές ανάλυσης που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας για την εβδομάδα από 16 έως 23 Ιουνίου, είναι πέρα από τα πρότυπα που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος εκεί.
«Η ποιότητα του νερού παραμένει υποβαθμισμένη λόγω ενός δυσμενούς υδρολογικού πλαισίου: βροχή, υψηλή ροή, μικρή ηλιοφάνεια, θερμοκρασίες κάτω από τα εποχιακά πρότυπα και ρύπανση», ανέφερε το δημαρχείο.
«Περιμένουμε να βελτιωθούν τα πράγματα αυτή την εβδομάδα λόγω του καιρού», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η νομαρχία της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς (Ile-de-France). Ο περιφερειακός νομάρχης Μαρκ Γκιγιάμ είχε προειδοποιήσει ότι στο ποτάμι δεν θα μπορούσε να κολυμπήσει κάποιος στις αρχές Ιουλίου λόγω της ροής του ποταμού.
Παρουσιάστηκαν απότομα αυξανόμενες τιμές σε σύγκριση με τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, με πολύ υψηλές κορυφές μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου.
Η ροή του ποταμού, που έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα, ήταν έως και έξι φορές μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, ήταν 666 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο την Κυριακή 23 Ιουνίου, ενώ κανονικά είναι 100 με 150 κυβικά μέτρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Εξαιτίας αυτής της υπερβολικής ροής αναβλήθηκε η πρόβα για την τελετή έναρξης που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.
Αυτά τα άσχημα αποτελέσματα, λόγω των καιρικών συνθηκών, ενίσχυσαν τις αμφιβολίες για την επιτυχία των αγωνισμάτων στο ποτάμι (τρίαθλο και κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας) αλλά και για την τελετή έναρξης, η οποία εξαρτάται επίσης από τη σωστή ροή του ποταμού.
Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, ένα μείγμα βροχής και λυμάτων είναι δυνατό να απελευθερωθεί στον ποταμό, ένα φαινόμενο που τα έργα συγκράτησης που εγκαινιάστηκαν λίγο πριν τους Αγώνες έχουν σκοπό να αποτρέψουν.
Το Σχέδιο Β συνιστά την αναβολή των δοκιμών για μερικές ημέρες, αλλά όχι στην αλλαγή τοποθεσίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ