Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι οι πιο Ρίγκαν όλων των εποχών. Δεν ήταν αποφασισμένο να γίνουν, ωστόσο.
Στις αρχές της χρονιάς, εκατοντάδες Γάλλοι αγρότες, οργισμένοι με το όλο και χαμηλότερο εισόδημα τους και την όλο και πολυπλοκότερη γραφειοκρατία, πήραν τα τρακτέρ τους και βγήκαν στους δρόμους, μπλοκάροντας μεγάλες οδούς. «Mangez Francais» (Φάτε γαλλικά), έγραφαν στα παρκαρισμένα τους οχήματα, με δεκάδες διαδηλωτές να συλλαμβάνονται όταν προσπάθησαν να πολιορκήσουν μία λαϊκή αγορά έξω από το Παρίσι.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, άλλοι Γάλλοι ακτιβιστές πήγαν στο Μουσείο του Λούβρου. Δύο μέλη τις περιβαλλοντικής κολεκτίβας Riposte Alimentaire μπήκαν στην αίθουσα που βρίσκεται η Μόνα Λίζα και έριξαν κολοκυθόσουπα στον διάσημο πίνακα. Τα αιτήματά τους περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, «το δικαίωμα σε υγιεινό και βιώσιμο φαγητό» και η δράση του αύξησε την ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα του πλανήτη στον συγκεκριμένο τομέα. Τη Μόνα λίγα την καθάρισαν ειδικοί, όμως η πράξη των ακτιβιστών είχε αποτέλεσμα.
Επειδή οι Γάλλοι δεν ήθελαν καθόλου τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν τεταμένη, η οργανωτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης αποφάσισε να μην αφήσει το διατροφικό ζήτημα στο τύχη του. Κι η κυβέρνηση, προσπάθησε κάπως να συνδυάσει το πρόβλημα των αγροτών με εκείνο του περιβάλλοντος, δεσμευόμενη να αυξήσει τις χορτοφαγικές επιλογές των Αγώνων, οι οποίες θα ετοιμάζονταν με εχώριες πρώτες ύλες.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής από το «Παρίσι 2024», μίλησε στο BBC κι εξήγησε πως «Το ‘δεν θέλουμε άλλα μπέργκερ από μοσχάρι’ είναι αδύνατο. Πρέπει να είσαι λίγο πιο ευγενικός και να πεις ‘Οκ, θέλω να προτείνω εναλλακτικές. Θέλω και τα δύο’. Επειδή θα υπάρχουν μενού που θα το έχουν, και άλλα που θα έχουν εναλλακτικές, όπως κοτόπουλο και Ρίγκαν ή χορτοφαγικό».
Ενόψει των φετινών αγώνων, οι διοργανωτές στο Παρίσι παρουσίασαν ένα νέο σύνολο γαστρονομικών στόχων σε ένα φιλόδοξο νέο διατροφικό όραμα. Μαζί με τον στόχο του διπλασιασμού της ποσότητας των τροφίμων φυτικής προέλευσης που σερβίρονται σε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παρίσι 2024 υποσχέθηκε επίσης να προμηθεύεται το 80% των προϊόντων από τη Γαλλία και το 25% από απόσταση 250 χιλιομέτρων (155 μιλίων) από τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων. Το τριάντα τοις εκατό θα είναι πιστοποιημένα βιολογικά.
Οι περισσότεροι χώροι για τους θεατές έχουν προσφέρει επιλογές με βάση τα φυτά ως τα δύο τρίτα των προσφορών τους. Επιπλέον, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα στάδιο -το αστικό πάρκο στην Place de la Concorde, που φιλοξενεί τα αγωνίσματα skateboarding, breakdancing και BMX- το φαγητό που προσφέρεται είναι 100% χωρίς κρέας. Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αντίθετα, έχουν λάβει εντολή να προσφέρουν μόνο 40% φυτικά τρόφιμα. Ο επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής λέει στο BBC ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό εκτός Παρισιού και έχουν μακροχρόνιες συμφωνίες τροφοδοσίας για τους αγώνες.
Με στόχο να προσφέρεται διπλάσια ποσότητα βίγκαν φαγητού, η προσφορά τροφοδοσίας συνάδει με τη γενικότερη φιλοδοξία των Αγώνων να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο και το Λονδίνο.
Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει την παραγωγή κάθε γεύματος με το ισοδύναμο, κατά μέσο όρο, μόλις 1 κιλού εκπομπών CO2. Σύμφωνα με το Food Vision, ο στόχος αυτός είναι το μισό του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα των 2kg των γευμάτων που σερβιρίστηκαν στους προηγούμενους Αγώνες, ή περίπου το μισό του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα του μέσου ανθρώπου στη Γαλλία (λίγο πάνω από 2kg ανά γεύμα).
Περαιτέρω δεσμεύσεις στις λεπτομέρειες του διατροφικού σχεδίου των Αγώνων του Παρισιού περιλαμβάνουν τη δέσμευση να μειωθεί στο μισό η ποσότητα πρωτεΐνης από ζωικά προϊόντα σε όλα τα παρεχόμενα τρόφιμα.