Την “απόλυτη συμφωνία” του με τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων των επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τις απανωτές κρίσεις που έχουν χτυπήσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια και που έχουν ως αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό του κόστους τους. Επίσης, συνέδεσε το θέμα και με το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς όπως είπε τα κεφάλαια αυτά δίδονται μόνο στο 3,8% των επιχειρήσεων και ουσιαστικά είναι αναγκαία για να επιβιώσουν όλες οι επιχειρήσεις. “Είναι μόνο θέμα πολιτικής”, είπε χαρακτηριστικά.
Η Παναγιώτη Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ υπογράμμισε ότι σε αυτήν την “δύσκολη συγκυρία” είναι “ανάγκη η προστασία της πρώτης κατοικίας”, καθώς “ποτέ άλλοτε οι πολίτες δεν απειλούνταν από μαζικούς πλειστηριασμούς”, μετά από την κατάργηση του νόμου Κατσέλη. Χαρακτήρισε τις θεσμικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολύ σημαντικές, ενώ έθεσε δύο ερωτηματικά σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό που προτείνεται, όσον αφορά πρώτον τον έλεγχο των προτάσεων των πιστωτών, ως προς την καταλληλότητά τους και δεύτερον σχετικά με την ανάγκη αναδιάρθρωσης των δανείων.
Ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών έθεσε τρία σημεία που κατά τη γνώμη του λείπουν από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το πρώτο αφορά τους δικαστές που αναλαμβάνουν τις υποθέσεις δανείων και φέρονται όπως σημείωσε, ως “τραπεζοδικαστές” αφήνοντας ένα “αίσθημα ασυδοσίας” και ζήτησε “συνταγματική αναθεώρηση” σχετικά με την “απονομή της διακιοσύνης”. Το δεύτερο αφορά την ανάγκη να ονομαστικοποίησης των μετοχών των funds προκειμένου να φανούν “ποιοι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι και από που προέρχονται τα κεφάλαια”. Τέλος, σχολίασε πως οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως ένα “τεράστιο πλυντήριο μαύρου χρήματος” και ζήτησε να καθιερωθεί για τους όσους λαμβάνουν μέρος σε πλειστηριασμούς να είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν φορολογικά και τραπεζικά δεδομένα.
Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ‘Αγγελος Πιλάτης χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “θετική” και τόνισε την ανάγκη, αφού επανέλθει ο νόμος Κατσέλη να επεκταθεί και στους εμπόρους. Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση για όλους όσους μειώθηκαν οι αποδοχές τους τα τελευταία χρόνια λόγων της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινο δανείων και να διασφαλιστεί ότι οι πιστωτές όχι μόνο θα συμμετέχουν αλλά θα υποχρεούνται να δέχονται απόφαση της ρύθμισης.
Ο Γιώργος Μελισσάρης από την Ένωση Εργαζόμενων καταναλωτών ΓΣΕΕ τόνισε πως τα λεγόμενο funds, οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν καταλήξει να είναι “κράτος εν κράτει” και να προβαίνουν σε “απίστευτη κερδοσκοπία”. Χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “ρηξικέλευθη” και σημείωσε πως εάν εφαρμοστεί θα βοηθήσει σημαντικά τους δναιελολήπτες και κυρίως του ευάλωτους.
Ο δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνων, Δημήτρης Λυρίτσης σχολίασε πως η Ελλάδα “αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο”, καθώς “ταυτόχρονα επισυμβαίνουν τρία πράγματα: μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοίκησης, μεγαλύτερα ιδιωτικά χρέη και ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υρρικνωθηκε το ΑΕΠ 25%” και γι’ αυτό χρειάζεται “εξαιρετική και ειδική νομοθεσία για να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά τα χρέη”.
Έθεσε ως προϋποθέσεις τα εξής: ρεαλιστικές προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας, να δίνουν λύση και μην μεταθέτουν χρονικά το πρόβλημα και να είναι δίκαιη η κατανομή υποχρεώσεων και βαρών. Αυτά, όπως σημείωσε, έγινε προσπάθεια να συμπυκνωθούν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο Χρήστος Γιαννακάκης αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τον αγροτικό κόσμο ότι στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται η προστασία της αγροτικής γης, καθώς όπως είπε πάνω από 38 χιλιάδες αγρότες αντιμετώπισαν προβλήματα με πλειστηριασμών τα τελευταία 10 χρόνια, καταγγέλλοντας πως όλο και περισσότερο η αγροτική γη πηγαίνει στα χέρια μη αγροτών, σε “νέους τσιφλικάδες”. Ανέφερε επίσης πως είναι σημαντικό να προστατευτούν οι συνεταιρισμοί.
Ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών επικεντρώθηκε σε τρία σημεία της πρότασης, τη δημιουργία υφυπουργείου στεγαστικής πολιτικής γιατί όπως είπε θα μας απασχολήσει την επόμενη δεκαετία, τον περιορισμό της “ασυδοσίας” των funds και τρίτον την ανάγκη να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων. Σημείωσε, δε, ότι ένα κομμάτι του προβλήματος με την αύξηση των ενοικίων είναι ότι πολλά ακίνητα παραμένουν “μπλοκαρισμένα” από funds και δεν βγαίνουν έξω στην αγορά.
Ο Γιώργος Καρανίκας της ΕΣΕΕ εστίασε στις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από το συγκεκριμένο θέμα και οι αντοχές τους είναι “περιορισμένες”. Γι’ αυτό, όπως τόνισε είναι αναγκαίο όχι μόνο να δοθεί λύση, αλλά αν δοθεί και “γρήγορα”, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί και η κοινωνική συνοχή.