Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου 2022.

«Ο ΕΦΚΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή του δημοσίου. Πρόσφατα δεχτήκαμε 1127 καταγγελίες για καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Δε χωρούν μερεμέτια. Ο ΕΦΚΑ πρέπει να αλλάξει ταχύτητες, να γίνει πιο φιλικός προς τους πολίτες» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης

Οι 8 ριζικές αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου είναι οι εξής:

1. Οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές θα επιλέγονται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με τριετείς συμβάσεις με περιθώριο ανανέωσης άπαξ με διαφανή κριτήρια. Θα προβλεφθεί ειδικό σύστημα επιπρόσθετων αμοιβών των νέων στελεχών με βάση συγκεκριμένους στόχους που επιτυγχάνονται. Οι αμοιβές θα αντανακλούν την ιδιαιτερότητα της θέσης τους προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των στελεχών χωρίς ωστόσο να θεωρηθούν προκλητικές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εμπλοκή των ιδιωτών και των εταιρών συμβούλων , ο υπουργός επεσήμανε ότι στο παρελθόν η εμπλοκή ιδιωτών έχει κριθεί αποτελεσματική όπως για παράδειγμα συνέβη στη ΔΕΗ ενώ η συνεργασία με εταιρίες συμβούλων έχει αποδειχθεί επωφελής και για τις δύο πλευρές.

2. Θα υιοθετηθεί νέο μοντέλο διακυβέρνησης με νέο οργανόγραμμα σε συνεργασία με εταιρία ειδικών συμβούλων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

3. Ανανέωση προσωπικού ώστε να καλυφθούν και οι κοινές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις 500 μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Για ταχύτερες διαδικασίες θα επιλεγούν υπάλληλοι από τους επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών. Οι προσλήψεις θα αφορούν κυρίως οικονομολόγους και εξειδικευμένους στην πληροφορική.

4. Επίσης θα προσληφθούν άμεσα 100 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συνολικά εκδοθεί 200.000 νέες συντάξεις.

5. Πριμ παραγωγικότητας. Η έννοια του μπόνους τροποποιείται και θα συνδέεται περισσότερο αναλογικά με την επίτευξη στόχων. Επίσης θεσπίζεται μπόνους για τους υπαλλήλους του τηλεφωνικού κέντρου 1555 το οποίο θα καταβάλλεται μέσω μεθοδολογίας δεικτών που θα οριστούν με ΚΥΑ

6. Συστήνεται νέα μονάδα εσωτερικών υποθέσεων με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό και αποστολή την άμεση έρευνα των καταγγελιών των πολιτών . Αν απαιτηθεί πειθαρχική δίωξη, το πειθαρχικό συμβούλιο θα εξετάζει την κυρώσεις εντός ταχύτερων προθεσμιών , συγκεκριμένα εντός ενός μηνός αντί για τρεις που ισχύει σήμερα. Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων του ΕΦΚΑ στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Παράλληλα αν απαιτηθεί ΕΔΕΕ αυτή θα διενεργείται από υπάλληλο άλλου υπουργείου.

7. Υιοθετείται ευέλικτο σύστημα προμηθειών που θα προβλέπει και ανάθεση έργων εντός των ορίων της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

8. Συστήνεται ανώνυμη εταιρία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Σήμερα ο αριθμός των ακινήτων που ανήκουν στον φορέα ανέρχεται 400 και η αντικειμενικής τους αξία σε πάνω από 1 δις. Ωστόσο το 20% αυτών των ακινήτων παραμένει σήμερα αναξιοποίητο.

Συμπληρωματικά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην 3.000 ηλεκτρονικών υπολογισμών καθώς οι υπολογιστές χρησιμοποιούσαν ακόμα windows 2000 ενώ έχει δρομολογηθεί η προμήθεια άλλων 3.000 τους επόμενους μήνες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων