Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Παρθενικό ταξίδι με έντονο συμβολισμό για Trump

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ αυτό το μήνα, στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό, όπου θα εργαστεί για να αναζωογονήσει τις παραδοσιακές συμμαχίες στην περιοχή.

Ο Trump δήλωσε ότι θα επισκεφθεί επίσης το Βατικανό αμέσως μετά τη Μέση Ανατολή, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου και την επόμενη των G7 στη Σικελία στις 26 Μαΐου.

Είθισται τα παρθενικά ταξίδια των Αμερικανών Προέδρων να λαμβάνουν συμβολικό χαρακτήρα, και επιλέγοντας τη Μέση Ανατολή ως την πρώτη του στάση, ο Trump θα υπογραμμίσει τις υψηλές του υποσχέσεις για την εξάλειψη των ισλαμιστών ανταρτών και για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

HTML tutorial

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που προέρχεται από τον Λευκό Οίκο, ο Trump βλέπει αυτό το ταξίδι ως μια προσπάθεια για την οικοδόμηση συνεργασίας και υποστήριξης μεταξύ Μουσουλμάνων, Χριστιανών και Εβραίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Το καθήκον μας δεν είναι να υπαγορεύουμε στους άλλους πώς θα ζουν, αλλά να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό φίλων και συνεργατών που θα μοιράζονται τον στόχο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και να δημιουργήσουμε ασφάλεια, ευκαιρίες και σταθερότητα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Trump κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Rose Garden, σε μια εκδήλωση για τη θρησκευτική ελευθερία.

Ο προκάτοχος του Trump, Barack Obama, διατηρούσε μια μάλλον δύσκολη σχέση τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Σαουδική Αραβία, των οποίων οι ηγέτες τον θεωρούσαν λιγότερο επικεντρωμένο στις παραδοσιακές συμμαχίες και περισσότερο φιλόδοξο για τη διαπραγμάτευση συμφωνίας ως προς την τύχη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, ο Trump έχει επικριθεί για το μότο του “πρώτα η Αμερική” σε ό,τι αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας, για την πρόκληση συμμάχων στο ΝΑΤΟ και στη Μέση Ανατολή να ενεργοποιηθούν περισσότερο στην ενίσχυση της άμυνάς τους μέσω της αύξησης του σχετικού προϋπολογισμού και για τις μεταναστευτικές πολιτικές του, που έχουν χαρακητριστεί ως αντι-μουσουλμανικές.

Ακόμη και αν ο ίδιος χαρακτήρισε τον εαυτό του ως μη επεμβατικό και απρόθυμο να αποτελέσει “τον αστυνομικό του κόσμου”, πρόσφατα δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να επεμβεί στρατιωτικά όταν το θεωρήσει κατάλληλο.

Υπενθυμίζεται μόνο ότι τον περασμένο μήνα, διέταξε πυραυλικά χτυπήματα σε αεροδρόμιο της Συρίας σε αντίποινα για τη χημική επίθεση η οποία εικάζεται ότι διενεργήθηκε κατόπιν εντολής του Προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad.

Πηγές: Reuters, Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων