Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Πάσχα: Οι φετινοί κανόνες για το γιορτινό τραπέζι και τις μετακινήσεις – Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Ένα διαφορετικό Πάσχα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές θα γιορτάσουμε φέτος, καθώς βρίσκονται σε ισχύ τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με περιορισμούς στις μετακινήσεις και στον αριθμό των ατόμων που θα καθίσουν στο πασχαλινό τραπέζι, με αποστολή SMS με τον κωδικό 6 στο 13033, αυστηρά υγειονομικά μέτρα στις εκκλησίες, αλλά με «χαραμάδα αισιοδοξίας» το άνοιγμα της εστίασης έπειτα από 7 μήνες τη Δευτέρα του Πάσχα θα γιορταστεί το φετινό Πάσχα.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το Μεγάλο Σάββατο

  • Τα σούπερ μάρκετ, το Μεγάλο Σάββατο, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν από τις 07:00 το πρωί και να παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.
  • Το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει προαιρετικά από τις 07:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

Στις 21:00 η Ανάσταση

HTML tutorial

Η ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί στις 21:00 αντί για τα μεσάνυχτα, ενώ οι οι ειδικοί προτρέπουν τους πιστούς να παραμείνουμε στον αύλειο χώρο των ναών με τήρηση των αποστάσεων και χρήση διπλής μάσκας.

Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η υποδοχή του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθεί χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και με τη δέουσα σεμνότητα, δεδομένης της συγκυρίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Άγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις Θρησκευτικές και Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, «θα μεταβεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 1 Μαΐου 2021, με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Ισραήλ, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Πριν την Τελετή Αφής θα προηγηθεί συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’».

Θα επιστρέψει μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τονίσει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταλήγοντας: «Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. To πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Πώς θα κάνουμε Κυριακή του Πάσχα

Όσο αφορά στην Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Σημειώνεται πως μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 22:00 μέχρι τις 5:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στις 23:00.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων