Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Πάσχα: Τι ζητά η Εκκλησία για τη λειτουργία των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει γνωστό το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει θέσει συγκεκριμένα αιτήματα τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και προς την επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας και αναμένει τις απαντήσεις τους.

Στην επιστολή της Ιεράς Συνόδου στην Υπουργό Παιδείας, οι ιεράρχες ζητούν ο αριθμός των πιστών στους ναούς να ανέλθει από έναν πιστό σε 25 τ.μ. που ισχύει σήμερα, σε έναν ανά 15 τ.μ. Επίσης ζητούν να αυξηθεί ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, από τους 50 πιστούς που ισχύει σήμερα, στους 100.

Επιπλέον, στα αιτήματα των Συνοδικών, περιλαμβάνεται το να επιτραπεί να μπουν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργίες στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών, τόσο την Μεγάλη Πέμπτη όσο και την Ανάσταση.

HTML tutorial

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

Η Εκκλησία διευκρινίζει, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, πως η περιφορά του Επιταφίου στους ναού θα γίνει με λιτό τρόπο και εντός των ναών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Η επιτροπή των Ειδικών θα συζητήσει το αίτημα της Ιεράς Συνόδου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ΔΙΣ.

Σύμφωνα με τον σταθμό, υπάρχουν κάποιοι ιεράρχες που ζητούν την άρση των περιορισμών ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς λένε ότι δεν μπορεί να γίνει και δεύτερο Πάσχα χωρίς την κανονική λειτουργία των ναών.

Στον ΣΚΑΪ, μίλησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος τόνισε πως «και ο Επιτάφιος και η Ανάσταση γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, επομένως μπορούν να τηρηθούν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα». Επιβεβαίωσε δε, ότι στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΔΙΣ, θα υποβληθούν οι σχετικές προτάσεις συνεκτιμώντας την κατάσταση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων