Μια πρόταση δυσπιστίας με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ένα αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του πρωθυπουργού, συνθέτουν το σκηνικό της κορύφωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.
Αφορμή για να χτυπήσει «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο, στάθηκε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» που έκανε λόγο για αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών της βραδιάς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ανάμεσα στον σταθμάρχη και τους μηχανοδηγούς στη Λάρισα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απώτερος σκοπός ήταν να αναδειχθεί μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας.
Μετά το επίμαχο δημοσίευμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να απαντήσει, αναφέροντας ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό και αφήνοντας αιχμές για μεθοδεύσεις από οικονομικά συμφέροντα.
Πρόταση δυσπιστίας εντός της εβδομάδας
Τον «χορό» των αντιδράσεων έσυρε το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καλεί σε αντιπολιτευτικό μέτωπο σύσσωμα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ζητώντας να στηρίξουν την πρωτοβουλία του για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Πρόταση που συνόδευσε με σκληρές αναφορές εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου».
Σύμφωνα πληροφορίες, αύριο Τρίτη η Χαριλάου Τρικούπη θα συγκεντρώσει τις υπογραφές όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ευελπιστώντας ότι θα την προσυπογράψουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με το ΠΑΣΟΚ να διαθέτει 32 βουλευτές, υπολείπονται ακόμα 18 υπογραφές για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός (50), δηλαδή τα 2/5 δηλαδή του συνόλου των βουλευτών, για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ενώ με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός.
Σηκώνει το γάντι το Μέγαρο Μαξίμου
Με τη φράση «καλοδεχούμενη η πρόταση του κ.Ανδρουλάκη, αν κατατεθεί», απάντησε η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Παύλο Μαρινάκη να κάνει λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, σκηνικό εκβιασμών από ισχυρά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο κ.Μαρινάκης αναφέρει μεταξύ άλλων πως «γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα».
Παραθέτει δε μια σειρά επιχειρημάτων για να πείσει ότι τα στοιχεία που επικαλείται το επίμαχο δημοσίευμα βρίσκονται αυτούσια ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης και ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας.
ΣΥΡΙΖΑ: Παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές με διεθνείς παρατηρητές
Τα γεγονότα βρήκαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει χρήση της πρώτης άδειας εξόδου του από τη μονάδα που υπηρετεί στη Θήβα και να επισκέπτεται το Δίστομο. Με ανάρτησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε σε παραίτηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ταυτόχρονα ζήτησε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, παρουσία διεθνών παρατηρητών.
Στην παρέμβασή του, ο κ.Κασσελάκης κάνει λόγο για «κρατική μονταζιέρα την ίδια τη νύχτα του εγκλήματος των Τεμπών, με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος» και καταλήγει: «Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές. Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία».
«Ναι» σε πρόταση μομφής από ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση
Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους – αν και με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα – εμφανίζονται έτοιμα να υποστηρίξουν εντός του Κοινοβουλίου την υποβολή μια πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι «θα στηρίξει την πρόταση μομφής με το δικό του σκεπτικό. Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα. Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα».
Αλλά και η Νέα Αριστερά δηλώνει ότι θα ταχθεί υπέρ μιας ανάλογης πρότασης, σημειώνοντας ότι «σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Αριστερά. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».
Τέλος, και η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή τονίζει ότι θα συνταχθεί με όποια πρωτοβουλία απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
ΠΗΓΗ: businessdaily.gr